David Kumpare i Sandro Vešligaj otvorili 18. festival komorne glazbe u Puli

Navodni dužnik utrpan je u auto u Krležinoj ulici (M. KOŠTA)
Navodni dužnik utrpan je u auto u Krležinoj ulici (M. KOŠTA)

U crkvi sv. Franje u petak navečer otvoreno je 18. izdanje festivala komorne glazbe Pulski umjetnici Puli koji se održava u organizaciji Hrvatske glazbene scene mladih uz potporu Upravnog odjela za kulturu grada Pule, te zahvaljujući velikom trudu i radu pijanistice Vesne Ivanović Ocvirk što se organizacijskog dijela tiče.

Nastupili su klarinetist David Kumpare i pijanist Sandro Vešligaj, koji su za tu priliku priredili zanimljiv izbor djela, a vrhunac koncerata bila je izvedba „Sonatine za klarinet i klavir“ Branka Okmace, poznatog pulskog skladatelja i glazbenog pedagoga, što je bila pulska praizvedba toga djela.

Kumpare i Vešligaj pokazali su veliku uvježbanost i usklađenost, pažljiv pristup svakome djelu te izvedbenoj tehnici, s osjećajem za kontrapunkt, bogatu melodijsku liniju odabranih djela te za dinamiku.

Počeli su djelom Bacha, ali ovoga puta Johanna Christiana, najmlađeg sina slavnoga Johanna Sebastiana, i to „Adagio iz Koncerta za violončelo i orkestar u c-molu“ (Transkripcija za klarinet i klavir: V. Gensler), gdje je prije svega došla do izražaja odnjegovana glazbena tehnika izvođača.

Potom je uslijedilo djelo Gaetana Donizettija „Concertino u B-duru“ sa stavcima Andante sostenuto i Allegretto, a zatim Francaixova „Tema con variazioni“, a ova su djela posebno zahvalna što se tiče dinamike.

Upravo za klarinet i klavir i njihov osebujan, raskošan dijalog, bila je vrlo zahvalna skladba Brune Bjelinskog „Sonata za klarinet i klavir“ sa stavcima Largo – Allegro, Andante i Allegro vivace. Za kraj su praizveli Okmacino djelo, odnosno „Sonatinu za klarinet i klavir“, a nakon ovacija publike uslijedio je bis.

David Kumpare rođen je 1992. u Puli, gdje maturira u klasi prof. Branka Škare. Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Davora Rebe. Jedan semestar proveo je na razmjeni kod doc. Davorina Brozića. Pohađao je brojne seminare i satove usavršavanja kod istaknutih klarinetista i pedagoga. Postiže zapažene rezultate na solističkim i komornim natjecanjima. Redovito održava koncerte solističke i komorne glazbe nastupajući diljem Hrvatske u značajnim koncertnim prostorima (Istra, Rijeka, Zagreb, Split...). U duu s pijanistom Sandrom Vešligajem bilježi mnoge značajne cjelovečernje koncerte, nastupe u sklopu značajnih ciklusa, kao i one humanitarnog karaktera. Radi kao nastavnik klarineta u Osnovnoj glazbenoj školi Biograd na Moru.

Sandro Vešligaj rođen je 1991. u Puli. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završava na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Maturirao je na klavirskom (u klasi Biserke Kuhta, prof.) i teorijskom odjelu. Nakon preddiplomskog i diplomskog studija klavira na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb, obranom specijalističkog rada na temu „Korelacija sonate i fantazije kroz skladbe Schuberta, Chopina i Liszta“ završava i poslijediplomski umjetnički specijalistički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb te stječe akademski naziv sveučilišnog specijalista muzike. Sudionik je i dobitnik brojnih visokih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Osim kao solist, redovito koncertira i kao komorni glazbenik i korepetitor. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u zvanju višeg asistenta. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter