David i riblji Golijat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno objavljena fotografija ronioca koji stoji na morskom dnu okružen golemim jatom riba postala je pravi hit na internetu i društvenim mrežama posljednjih tjedana.

Autor fotografije koja zorno prikazuje divovske razmjere okupljanja riba u odnosu na čovjeka je znanstvenik Octavio Aburto, a snimljena je u meksičkom podmorskom rezervatu Cabo Pulmo u Kalifornijskom zaljevu.

Iako je njegova fotka prava senzacija, objavljena i na stranicama poznatog National Geographica, Aburto u razgovoru za Mission Blue ističe da je ona nastala u svrhu promocije znanosti.

- Fotografija prikazuje ponašanje jedne vrste riba. Želio sam taj prizor podijeliti s ostalima, a fotografija je jedan od načina da to učinim. Kažu da jedna fotografija govori više nego tisuću riječi, ali jednako tako jedna fotografija sadrži tisuću podataka i bezbroj statističkih analiza.

Nastojim prikazati istraživanja koja se provode u Cabo Pulmu, ali i ispričati priču o uspjehu zaštite mora na tom području, kazao je Aburto. (M. GLAVAN)


Podijeli: Facebook Twiter