David Gilmour 12. rujna u pulskoj Areni


David Gilmour, jedna od najvećih živućih rockerskih legendi, gitarist, pjevač, skladatelj i tekstopisac Pink Floyda, glazbenik s impresivnim popisom suradnji kao i solo stažem, dolazi u pulsku Arenu 12. rujna gdje će otvoriti svoju europsku mini turneju. Vijest je to koja je jučer odjeknula u glazbenom svijetu Hrvatske i regije.

Posebnost ove Gilmourove turneje, koja dakle počinje u Puli, je u tome što uključuje svega osam datuma. Gilmour će, naime, održati još i tri koncerta u londonskom Royal Albert Hallu te nastupiti u još samo u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. Pulski koncert će tako zasigurno privući obožavatelje iz ovog dijela Europe, a možda i šire, jer drugi datumi za sada nisu u planu.

Pokretačka snaga Pink Floyda

Gilmour je uz Rogera Watersa, a nakon odlaska Syda Barretta, bio pokretačka snaga sastava Pink Floyd, jedne od najznačajnijih, najutjecajnijih i najinovativnijih rock grupa svih vremena koja je do 2012. prodala više od 250 milijuna albuma. U povijest rocka ostali su zapamćeni po albumima kao što su "Dark side of the Moon", "Wish you were here", "Live at Pompeii", "Meddle", "Animals" ili "The wall" na kojem su snimili nezaboravne skladbe poput "Another brick in the wall pt. 2", "Comfortably numb" i "Run like hell". Waters i Gilmour su se 1980-ih razišli, a Gilmour je nastavio predvoditi Pink Floyd pa su tako nastali albumi "A momentary lapse of reason" i sjajni "Division bell", a "Endless river", koji je zadnja stavka u studijskoj diskografiji Pink Floyda, objavljen je 2014. Waters i Gilmour su se ipak u međuvremenu pomirili te su Pink Floyd predvođeni ovim glazbenicima nastupili na velikom Live 8 koncertu 2005. te su kasnije opet zajedno nastupali.

Osim po albumima i singlovima, grupa je cijelo vrijeme, neovisno o kojoj se postavi radilo, ugled među fanovima gradila i vrhunskim živim nastupima, koji su često bili konceptualni i nalikovali na jednu veliku, spektakularnu predstavu.

Koncerti u amfiteatrima

Gilmour je snimio i tri solo albuma od kojih je "On an island", objavio 2006., a novi album objavit će prije početka turneje u kojoj će nakon pulske Arene posjetiti još nekoliko amfiteatara počevši od onog veronskog 14. rujna, u Firenci nastupa 15. rujna u Teatro Le Mulina, u amfiteatru Theatre Antique u francuskom Orangeu svira 17. rujna, a u Konig Pilsener Areni u njemačkom Oberhausenu nastupa 19. rujna, dok će mini turneju, kako sada stvari stoje, zaključiti u legendarnom londonskom Royal Albert Hallu nastupima 23., 24. i 25. rujna. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter