David Bowie - povratak legende

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavni britanski rock glazbenik David Bowie objavio je novi singl, a najavio je i novi, željno iščekivani album. Glazbena legenda objavila je pjesmu "Where Are We Now" u obliku videospota koji je moguće skinuti s interneta. Pjesma je snimljena u New Yorku, a producirao ju je Bowiejev dugogodišnji suradnik Tony Visconti.

Singl koji se na internetu pojavio gotovo nenajavljeno oduševio je njegove obožavatelje i glazbene kritičare, pa ga neki već nazivaju savršenim, najdobrodošlijim povratkom u glazbenoj povijesti.

"Where Are We Now" jednostavna je balada u kojoj Bowie žalobno pjeva uz pratnju klavirskog motiva koji se postupno razvija u crescendo. Pjesma uključuje nekoliko referenci na Berlin, gdje su Bowie i Visconti u 70-tim godinama prošloga stoljeća producirali izvanredno prihvaćenu "Berlinsku trilogiju" - albume "Low", "Heroes" i "Lodgers". Pjesmu prati video koji je režirao multimedijalni umjetnik Tony Oursler a može se pogledati na Bowievoj web-stranici, Youtubeu i drugdje. U spotu Bowie promatra snimku autoradionice koja je bila smještena ispod njegovog tadašnjeg stana, dok ga cijelo vrijeme prate snimke grada.

Na iTunesu se već može i naručiti novi album legendarnog glazbenog kameleona, njegovo trideseto studijsko izdanje "The Next Day", najavljeno za ožujak. Bowie je zadnji album snimio 2003. godine, dok je uživo je zadnji put nastupio 2006. godine, od kada je rijetko viđen u javnosti. Njegovo online pojavljivanje u javnosti iskreno je iznenađenje, kazao je BBC-jev John Wilson.

- On je pravi umjetnik koji ne izdaje albume zato što je vrijeme za novu ploču. On objavljuje kada ima nešto reći, komentirao je.

David Bowie rođen je 8. siječnja 1947. u Brixtonu (jugoistočni London) kao David Robert Jones. Glazbeno je aktivan punih pet desetljeća, a pojavljivao se na i na filmu kao glumac.

Zanimanje publike prvi put je izazvao u srpnju 1969. kad je njegova pjesma "Space Oddity" ušla među prvih pet na ljestvici UK Singles Chart. Nakon trogodišnjega eksperimentiranja, 1972. se godine pojavio u liku androginog alter ega Ziggyja Stardusta s albumom "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars". Godine 1975. uslijedio je album "Young Americans" s hit-singlom "Fame", dok je dvije godine kasnije objavio nosač zvuka "Low", prvi dio "Berlinske trilogije" na kojoj je tijekom sljedeće dvije godine surađivao i s Brianom Enom.

Osamdesetih godina vrhove glazbenih ljestvica doseže s pjesmama poput "Ashes to Ashes" (1980.), "Under Pressure" (1981.) nastalom u suradnji s grupom Queen i nizom hitova s albuma "Let"s Dance" iz 1983. godine. Tijekom devedesetih Bowie nastavlja eksperimentirati s različitim glazbenim stilovima. Njegova je zadnja turneja bila "Reality Tour" iz 2003. i 2004. na kojoj je promovirao svoj 23. studijski album "Reality". Utjecajni glazbenik koji je prodao više od 130 milijuna albuma u svojoj je fascinantnoj karijeri mnoge osvojio i svojim društvenim komentarima te iznimnim doprinosima u području umjetnosti, mode, dizajna i seksualnih istraživanja.

Nakon višegodišnjeg nagađanja o tome gdje je, hoće li se vratiti novim albumom i turnejom i što uopće radi, Bowie je svojim najnovijim potezom svojim obožavateljima priredio savršeno rođendansko iznenađenje pokazavši da je dok ga nije bilo, marljivo radio i pripremao novi materijal. (Hina/I. KOCIJAN/NL)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter