David Bowie najbolje odjeveni Britanac u povijesti


Ovo je definitivno godina Davida Bowieja. Početkom godine, nakon gotovo deset godina izbivanja sa glazbene scene, vratio se singlom "Next Day" u najvećem stilu što je mogao i dokazao da je pun energije i poetike kao iz faze "Heroesa".

Da, Bowie je glazbena legenda, opet smo pomislili. Nakon toga je u prestižnom londonskom Victoria & Albert Museumu bila priređena najveća retreospektivna izložba o Bowijeu, za koju su mjesecima bile rasprodane karte i koja slovi kao najposjećenija izložba u povijesti muzeja koji ima najznačajnije modne izložbe na svijetu, a samo dan prije otvaranja bilo je rasprodano 50 tisuća karata.

Da, Bowie je živuća legenda, uvjerili smo se. A prije par dana britanskim medijima zabljesnula je vijest da je David Bowie najbolje je odjeveni Britanac svih vremena, barem ako je vjerovati rezultatima ankete koje je proveo časopis BBC History.

Urednik časopisa Rob Attar izjavio je kako se nijedno priznanje Davidu Bowieju ne može usporediti s ovim te smatra kako ovo priznanje uvjerljivo zauzima prvo mjesto svih njegovih nagrada i postignuća, s obzirom na to da je na izboru radio zavidan tim modnih stručnjaka i muzejskih kustosa.

Ova izjava nimalo ne čudi jer je Bowie s postotkom od 48.5 glasova publike ipak iza sebe ostavio ne jednu, nego dvije kraljice i kralja, dendija Georgea "Beau" Brummella te vojvotkinju od Devonshirea Georgianu Cavendish.

A modni dizajner Wayne Hemingway koji ga je i nominirao kazao je za Bowiea da je "Kreativni genij koji razumije umjetnost i modu, izgleda cool, inspirira i provocira, a sve navedeno vodi čovječanstvo ka promjenama".

Ako je Madonna trensetterica, onda je David Bowie ikona stila koji je uvijek bio ispred svog vremena, od glam rock faze, koketiranja s androginošću, preko berlinske dandy The Thin White Duke faze, pa sve do suradnje s Alexanderom McQueenom na "Earthlingu".

Da, on je pomicao granice, stvarao trendove, u modi i glazbi, u velikom stilu i sa puno stila. Dovoljno je pogledati posljednje modne revije i editorijale, u kojima je zajednička poveznica - David Bowie. Da, Bowie je ikona stila i najbolje odjeveni Britanac, potvrđeno je - i to službeno.


Podijeli: Facebook Twiter