Dati školama zemljište za ekološku proizvodnju

Anton Josip Rupnik i Ivan Mihovilović (M. ANGELINI)
Anton Josip Rupnik i Ivan Mihovilović (M. ANGELINI)

Predsjednik stranke Zeleni savez ujedno i predsjednik Udruge Ekop Istra Josip Anton Rupnik predstavio je na današnjoj konferenciji projekt pod nazivom "Eko ide u školu" kojeg provodi u suradnji s ekološkim udrugama iz Italije, Austrije i Slovenije, a koje su članice bio foruma Alpe Adria. Cilj projekta je uključiti istarske škole u ekološku proizvodnju te od malih nogu djecu poticati na održivi razvoj i kvalitetan odnos prema okolišu i prostoru u kojem žive.

Rupnik je danas pozvao sve istarske gradove i općine, ali i Istarsku županiju da podrže projekt i daju školama na raspolaganje zemljište na kojem bi školarci u suradnji s profesorima mogli saditi različite poljoprivredne kulture, a koje bi se potom koristile i u školskim kuhinjama. Interes je, tvrdi Rupnik, već pokazao Grad Buzet, a projekt je dosad predstavljen i u Umagu.

- Ponajprije želimo animirati djecu da što više koriste u prehrani ekološku hranu i to već od vrtića, osnovnih i srednjih škola, a isto tako želja nam je da se djeca upoznaju s proizvodnjom eko-hrane kao velikim zaštitnikom prirode, okoliša i ljudskog zdravlja. Apeliramo na gradove i općine da školama dodijele zemljišta bez naknade na kojem bi djeca u školama obrađivala takva zemljišta i sama uzgajala eko-proizvode, a na taj način djeca bi sigurno pozitivno utjecala i na kvalitetu prehrane u svojim obiteljima, kazao je Rupnik.

Realizacija ovog projekta utjecala bi i na kvalitetu života na seoskim domaćinstvima jer bi se više stanovnika zadržavalo na selu, kazao je i dodao da bi projekt uspio, uz lokalne zajednice moraju se uključiti i ministarstvo poljoprivrede, zdravlja, obrazovanja i zaštite okoliša. Pojasnio je bi u početku članovi udruge sami educirali profesore u školama, a kasnije bi se uključivali i eko-proizvođači. Rupnik veli da bi se projekt mogao djelom sufinancirati iz fondova Europske unije, kazavši da udruga planira aplicirati na fondove no prvo treba vidjeti kakav je interes istarskih gradova i općina.

Dopredsjednik udruge Ivan Mihovilović istaknuo je da se kroz obuku djece, indirektno uče i njihovi roditelji, dodajući da se svi trebamo vratiti u prošlost da bi kvalitetno krenuli naprijed.

- Važno je djeci usaditi osjećaj o proizvodnji zdrave hrane i ovo nije nikakva inovacija već vraćanje vrijednostima kakve su njegovali naši preci, zaključio je Mihovilović. Cilj udruge je projekt prvo postaviti na noge na području Istre, a kasnije bi se u njegovu realizaciju krenulo diljem Hrvatske. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter