Dašak Zemlje Izlazećeg Sunca

Dan Japana u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Dan Japana u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Dan Japana u Puli održan je jučer prvi put i to u velikoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

- Posebno mi je drago što se japanska kultura predstavlja Puli i Puljanima, naročito iz razloga što se danas raspisuje natječaj za upis studenata na novootvoreni studij japanskog jezika i književnosti u Puli. Godinu dana smo radili na dobivanju svih potrebnih dokumenata za pokretanje toga studija i napokon smo i to riješili. Ujedno, prekjučer je Odjel za humanističke znanosti ponovno postao Filozofski fakultet, kazala je pročelnica, sada  bivšeg Odjela za humanističke znanosti Valnea Delbianco.

Predstavljeni su razni običaji iz Japana, od tehnika odijevanja japanskih kimona, čajne ceremonije i degustacije zelenog čaja, demonstracije origamija, izložbe ikebana i drugoga. Nazočni su tako mogli saznati da se kimono sastoji od osam dijelova koji se potom šivaju, a prilikom pranja odvajaju se dijelovi, koji se zatim ponovno spajaju. Tradicionalni kimono ručno se šije, a dijelovi koji se češće prljaju, poput ovratnika i rukava, odvoje se od cjeline, operu i ponovno vrate. Pokazano je i kako se kimono odijeva, a nazočni su mogli vidjeti da je to jedna posebna, vrlo zahtjevna tehnika odijevanja, gdje se sve radi vrlo polako i smireno, nema užurbanosti, nervoze.

Demonstrirano je i kako se rade ikebane - također s puno strpljenja i ljubavi. Objašnjena je povijest aranžiranja cvijeća na taj način te što sve ikebana predstavlja. Origami je izveden također s puno ljubavi i kreativnosti, a za kraj održana je čajna ceremonija - također vrlo važan dio, možemo reći i neizostavan, ove kulture.

Nazočne je pozdravio Keiji Ide, izvanredni opunomoćenik japanskog veleposlanika. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter