Dašak Japana u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zavicajni muzej u Rovinju i Maistra drugu godinu zaredom organizirali su manifestaciju Susret Istoka i Zapada, koja kulturnim, gastronomskim i zabavnim sadržajima obilježava dodirivanje istocnjackih i zapadnih kultura na ovom podrucju. Ovaj je dogadaj inspiriran cinjenicom da je barun Georg Hütterott (1852.-1910.), zacetnik rovinjskog turizma, bio jedan od prvih japanskih konzula u Europi, ali i veliki štovatelj i poznavatelj kulture i drevnih obicaja Japana.

Barun je krajem 19. stoljeca kupio velike posjede posjeda u Rovinju, današnju park šumu Zlatni rt i okolne otoke s najpoznatijim Crvenim otokom, koje je namjeravao pretvoriti u ekskluzivnu destinaciju, u cemu ga je sprijecila prerana smrt. Sa svojih putovanja Dalekim istokom donosio je razlicite uporabne predmete, od kojih je danas osamdesetak pohranjeno u fundusu Zavicajnog muzeja.

Kustosica Zavicajnog muzeja Katarina Maric je na otvaranju izložbe, koja je s cjelokupnim programom održana u hotelu Lone, rekla da je Hütterott putovao ne samo na Daleki istok, vec i Sjevernu Ameriku i Afriku, ali mu je Japan bio najomiljenija poslovna i duhovna destinacija.



U nastavku programa zajednicki su koncert održali japansko-americka pijanistica Motoko Honda, koju su zbog inovativnosti prozvali "Yoko Ono 21. stoljeca" i naš poznati udaraljkaš Petar Curic. Uslijedio je tipican oblik zabave japanskih poslovnih ljudi - karaoke.

Uz dogadanje posjetioci izložbe su mogli kušati japanska grickalice, caj i napitke. U hotelskom restoranu "L" po promotivnim cijenama nudili su se japanski specijaliteti i pica. (Zapisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter