Dašak istarske prošlosti uhvacen u pjesmama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ispunjenoj maloj koncertnoj dvorani pazinskog Spomen doma u cetvrtak je predstavljena zbirka pjesama "Litrati vremena" pazinske pjesnikinje Ane Krnjus.

"U pjesme sam pretocila sve uspomene iz djetinjstva i rada koje su cucale u meni", kazala je autorica otkrivši da najvecu inspiraciju crpi iz djetinjstva u "mojem lijepom selu Motovunskim Novakima", životu u mnogobrojnoj obitelji i danima provedenim u djecjim igrama.

"Današnja djeca zaista imaju mnogo igaracaka i igara, ali i mi smo imali am-salam, pika-paki, doktora, oca i matere… Svaki kantun u našem selu je bio naš", ispricala je.

Pjesnikinja se poezijom pocela baviti tek u mirovini, medutim u razgovoru s moderatorom Davorom Šišovicem prisjetila se prvotnih pjesnickih iskustava - ljubavnih pjesama koje je skrivecki pisala u gimnazijskim danima, pisanja za školski list "Stvarnost", kao i gimnazijskog profesora Tugomila Ujcica koji ih je tada uputio u svijet književnosti.

Urednik knjige Tomislav Milohanic zbirku je opisao kao "dašak prošlosti koji nas kao zavicaj duše prati kroz život" te posebno istaknuo "toplinu laganih i pitkih pjesama punih života" pisanih istinskim cakavskim idiomom kojim se govori na potezu Motovun - Karojba - Trviž.

U knjizi-spomenaru nalaze se socijalne, ljubavne, refleksivne i domoljubne pjesme, a pjesnikinja je uspješno izbjegla zamku rime i vezanog stiha što njenoj poetici daje autenticni i iskreni umjetnicki pecat.

Zbirku povrh svega obilježava sjecanje na dane djetinjstva u Motovunskim Novakima koji su zauvijek u srcu autorice ostali mjesto blagosti, nježnosti i ljubavi, ustvrdio je Milohanic. Ona je takoder dokument vremena jer se u njoj nalaze toponimi pašnjaka, njiva i ostalih mjesta u okolišu sela, kao i u selu.

Posebno su dojmljive i dirljive pjesme koje je pjesnikinja posvetila majci (Moja naša mat, Škola moje matere). Pjesnikinja je kazala da joj je uzor i dalje Mate Balota te se na ilustracijama knjige (s motivima mjesta življenja pjesnikinje: Motovunski Novaki te pazinski Buraj i Kaštel) zahvalila Davidu Ivicu koji je ujedno nakladnik iz Matice hrvatske.

U stankama razgovora pjesnikinjine su pjesme kazivali Eliana Batagelj, Ivana Milanovic i sama pjesnikinja, dok je za glazbenu podlogu zaslužna bila Barbara Stihovic, a za završni nastup na bajsu i violini Miloš Pernic i David Ivic.


Podijeli: Facebook Twiter