Daša Drndić u Švicarskoj na Culturescapesu

Daša Drndić (N. LAZAREVIĆ)
Daša Drndić (N. LAZAREVIĆ)

Umjetnički festival Culturescapes u Švicarskoj, ove godine posvećen zemljama Balkana s posebnim naglaskom na Hrvatsku kao novu zemlju članicu Europske unije, ugostit će 25. i 26. listopada nekoliko književnika iz regije, među kojima i hrvatsku spisateljicu Dašu Drndić.

Drndić će u Baselu i Zuerichu održati čitanja u kulturnim klubovima Volkshaus Basel i Literaturhaus Zuerich u sklopu međunarodnog literarnog festivala BuchBasel, a u suradnji s regionalnim književnim festivalom Krokodil iz Srbije. Svoje stvaralaštvo u Baselu i Zuerichu predstavit će i srpski romanopisac Vladimir Arsenijević, crnogorsko-bosanski Andrej Nikolaidis, te bosanski književnik Nenad Veličković. Razgovore i čitanja moderirat će hrvatski književni urednik Kruno Lokotar i filmska kritičarka, književnica i prevoditeljica Mima Simić.

"Oni su puni energije, u svojim književnim izričajima kritični, a bave se tabu temama pišući o ljubavi u sjeni rata, postsocijalizmu, svakodnevici i Europi", ističe se u najavi gostovanja na mrežnim stranicama festivala Culturescapes. Culturescapes je umjetnički festival koji se od 2002. održava u Švicarskoj s ciljem približavanja stranih kultura švicarskoj javnosti. Dosad se na festivalu predstavilo devet zemalja i jedan grad.

Ovogodišnji program festivala traje od 19. listopada do 13. prosinca. Gostovanja hrvatskih umjetnika nastavljaju se izvedbom kazališne predstave iz dva dijela "Nostalgija" Nataše Rajković te Ivne Žic i Lee Letzel od 31. listopada do 3. studenoga u kazalištu Roxy u Birsfeldenu u okolici Basela. Plesne predstave "Love will tear us apart" Saše Božića i Petre Hrašćanec i "Eden" Male Kline, rađene u koprodukciji s Teatrom &TD, te "Paces" Petre Zanki gostovat će u istome kazalištu 1. i 2. studenog.

U književnom kafiću Punto Buchowski u Bernu 2. studenoga gostovat će pisac Dalibor Šimpraga, a dan kasnije tamo će čitati i Boris Dežulović. Festival Krokodil (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival utemeljen 2009. u Beogradu koji ima za cilj predstaviti zanimljive književne glasove iz regije bivše Jugoslavije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter