Daruvarčaninu 10 mjeseci za krađu 10 km žice

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Bono Pejčin (36) iz Daruvara nepravomoćno je osuđen na pazinskom Općinskom sudu na 10 mjeseci zatvora zbog krađe oko 10 kilometara bakrene žice. Nedjelo je počinio od kraja travnja do početka lipnja ove godine na području između željezničkih postaja Pazin - Pazinski Novaki. Materijalna šteta prema procjeni vlasnika HŽ Infrastrukture iznosi oko 80 tisuća kuna, no sud je dosudio imovinskopravni zahtjev od 13.750 kuna, a za preostali dio je HŽ upućen na parnicu.

Okrivljeni Pejčin je sudu priznao da je počinio kaznena djela, no nije prihvatio kaznenopravnu sankciju jer smatra da je prestroga. Izrazio je i žaljenje te je rekao da je ukradenu žicu prodao za oko desetak tisuća kuna, a spreman je HŽ Infrastrukturi u roku od tri godine isplatiti odštetu od 13.750 kuna. Naime, vezano za cijenu ukradene bakrene žice, branitelj okrivljenika je naveo da se kilogram na tržištu procjenjuje od 30 do 35 kuna, odnosno sveukupno od 17 do 20 tisuća kuna, dok oštećenik procjenjuje ukradenu žicu na 7,27 kuna po metru, što bi iznosilo oko 80 tisuća kuna.

U odmjeravanju kazne sud je uzeo u obzir priznanje te korektno ponašanje i kajanje Pejića pred sudom kao olakotne okolnosti, dok je činjenica da je ranije osuđivan zbog sličnih djela uzeta kao otegotna okolnost. Pejić je oslobođen troškova kaznenog postupka budući da je nezaposlen, bez prihoda i otac troje malodobne djece. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter