Darujući sebe spašavaju tuđe živote 

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi pazinski gradonačelnik Renato Krulčić s predstavnicima Gradskog društva Crvenog križa Pazin priredio je prijem za dobrovoljne davatelje krvi koji su u ovoj godini krv dali jubilarni 75., 50. ili 35. put.

Zahvalnice i nagrade za 75 darivanja primili su Ada Mišon, Livio Bratičić i Vilim Valenta, za 50 darivanja Đoni Juričić i Goran Jedrejčić, te za 35 darivanja Nadija Starčić s Pazinštine. Prijemu je prisustvovao i lupoglavski načelnik Franko Baxa koji je zahvalnicu i nagradu uručio sumještaninu Lucijanu Šimetiću za 50 darivanja krvi. 

Supstanca koja se ne može umjetno proizvesti 

Uz čestitke jubilarcima Krulčić je istaknuo značaj dobrovoljnog darivanja krvi, kao iznimno humane djelatnosti kojom darivatelji darujući krv, zapravo dio sebe spašavaju tuđe živote. Krv je supstanca koja se ne može umjetno proizvesti i zato je dobrovoljno darivanje jedini način da se prikupe dovoljne količine te dragocjene tekućine koja u presudnim trenucima doista život znači. Stoga je, rekao je Krulčić, od velikog značaja senzibiliziranje javnosti za dobrovoljno darivanje krvi kako bi je zdravstvene ustanove, kad god to zatreba, imale u dovoljnim količinama.

- Sjetimo se samo ovog ljeta, kada su bolnice preko medija oglašavale potrebe za krvi određenih krvnih grupa. Pravovremenim odazivom darivatelja mnogi su životi spašeni, rekao je Krulčić, dodajući kako su ove simbolične nagrade najmanje što se može dati darivateljima za njihov veliki dar bližnjem u životnoj potrebi. Načelnik Baxa zahvalio je jubilarcima, ali i svim dobrovoljnim darivateljima krvi koji svojom velikom humanošću pomažu nepoznatima upravo u trenucima kada je to najpotrebnije, što je iskaz, ne samo humanosti, već i ljubavi prema čovjeku u potrebi, bez obzira na sve predrasude kojima smo ponekad izloženi. 

Na Pazinštini 76 davatelja više nego lani 

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pazin Ana Rojnić Bučić, podsjetila je kako je tijekom ove godine pazinski Crveni križ u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka organiziralo deset akcija dobrovoljnog davanja krvi na koje se odazvalo 796 dobrovoljnih davatelja, što je 76 davatelja više nego lani. U istom je razdoblju prikupljeno 704 doza krvi, dakle 103 doze više nego lani, a ove je godine 68 osoba krv je darovalo prvi put, odnosno 16 više nego lani.

Dan dobrovoljnih davatelja krvi obilježava se 25. listopada u spomen na prvu organiziranu akciju prikupljanja krvi u Hrvatskoj održanu 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj dan obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi kako bi se potaklo organizirano darivanje krvi na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter