Darth Vader i Stormtrooperi oduševili Puljane


Izuzetno dobro raspoložen vrhovni zapovjednik Imperijalne flote Darth Vader prošetao je u subotu centrom Pule u pratnji Stormtroopera. Iznenađenje Puležana i njihovih gostiju u trenu se pretvorilo u oduševljenje. Za krajnje uvjerljivim likovima Zvjezdanih ratova nisu trčkarala samo djeca, već i njihovi roditelji, očito okorjeli obožavatelji kultne znanstveno-fantastične sage. Fotografski aparati i mobiteli nisu prestajali škljocati, a vrhunac je bila zajednička masovna fotografija ispod luka Zlatnih vrata.

Posjetitelji svih generacija

Bio je to odličan uvod u Međunarodni dan društvenih igara 2016: Star Wars, cjelodnevnu manifestaciju koju je vrlo aktivna pulska udruga Zaigrana koza organizirala u Circolu, u suradnji sa Zajednicom Talijana. Mnogobrojni posjetitelji svih generacija iz Pule i Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske, Slovenije i Italije, koji su se na poziv "sile koja se budi" odazvali već od jutarnjih sati, imali su prigodu boriti se protiv negativaca iz Zvjezdanih ratova i drugih zlih likova, sudjelovati u intergalaktičkim bitkama, osvajati druge planete, pa čak i cijeli Svemir. Sve je to bilo moguće u zanimljivim i "zaraznim" društvenim i role playing igrama, najnovijim i retro video igricama, Lego izložbi i radionici robotike, kostimiranom programu i nagradnom kvizu znanja.

- Spojili smo Međunarodni dan društvenih igara i Star wars day, koji se obilježava 4. svibnja, s ciljem da okupimo fanove Zvjezdanih ratova, teenagere i starije, te da potaknemo sve one koji inače igraju igrice sami kod kuće ispred ekrana, da se dođu družiti s ljudima istih interesa i, možda, otkriju neke nove. Došlo nam je jako puno male djece s roditeljima. To nas je iznenadilo i posebno razveselilo, rekao nam je Goran Brenčić, predsjednik Zaigrane koze.

Među posjetiteljima je bila obitelj Labinjan iz Brtonigle, prvi put na takvom događaju. Supružnici Doriano i Ingrid su razgledali društvene igre i Lego izložbu, dok su 14-godišnji Daniel i 9-godišnji Alex sastavljali robota u jednoj od radionica.

- Pa recimo da smo tu radi djece, ali istina je da smo mi pravi ljubitelji Star warsa koje smo počeli pratiti u 80-tima i tu smo ljubav prenijeli na naše sinove. Dosad smo sve to doživljavali kroz filmove, video igrice i Lego, no tu smo otkrili da ima još puno zanimljivih stvari. Upravo proučavamo kako funkcioniraju nove društvene igre sa svemirskim letjelicama, osvajačima, kockom i kartama. Djeca ovdje mogu vidjeti da nisu zabavne samo igrice za kompjuterom, izgraditi, kreirati i naučiti nešto novo, ispričao je Labinjan.

Učiti, izgraditi i kreirati bilo je moguće u radionicama Lego Mindstorms EV3 robotike, koje je priredio zagrebački Lego klub Kockice, a osmislio i vodio student riječkog diplomskog studija politehnike i informatike ing. Zvonimir Lapov. Mali inženjeri su radili vrlo koncentrirano, a kako nam je gotovo u glas rekla obitelj Hren - roditelji Alenka i Boštjan te sinovi Erazem i Oskar iz Celja u Sloveniji, odlično su se zabavili.

Na drugoj strani pozicije za igranje video igrica na konzolama i računalima nisu se stizale ohladiti između posjetitelja željnih novih izazova, uzbuđenja i stavljanja na kušnju svojih vještina. Postepeno su se punili i stolovi s društvenim igrama. Na jednom od njih zatekli smo Sašu Andrića i njegovog sina, petogodišnjeg Stefana koji su se prvi put okušali u Specter Ops-u. Na pitanje je li teško, Stefan je kao iz puške odgovorio: "Meni ne, ali tati da!".

I Cavalieri dell' Esagono predstavili su Star Wars: X-Wing miniatures game sa simulacijom borbe u svemiru pomoću dojmljivih figurica te Star Wars Armadu u kojoj igrači preuzimaju ulogu admirala Rebelskih i Imperijalnih flota. Društvo Animov iz Izole je sa Zaigranom kozom vodilo video igraonicu s retro dijelom i legendarnim Star Wars svemirskim simulacijama kao što su X-Wing, TIE Fighter, X-Wing Alliance ili pak X-Wing vs. TIE Fighter, aktualnijim naslovima i najnovijim Star Wars: Battlefront.

Mnogi su se divili scenama iz Star wars filmova od stotina Lego kockica, koje su izradili članovi Kockica te Luka Kabalin, ekonomist iz Rijeke. Posebnu su atrakciju pružili članovi Mos Croatia Spaceport iz Zagreba - udruge ljubitelja Star Warsa, u prepoznatljivim kostimima s početka priče, a u Circolu su predstavili i igru pod nazivom "Force training" i borbu light saberima protiv Jedija.

Order 666 pobjednik kviza

Na koncu valja reći i da je pobjednik Star wars nagradnog pub kviza tim Order 666 (Oliver Sulyok, Marko Ružić i Heda Agić), koji je nagrađen Star Wars X-Wing društvenom igrom i poklon bonom od 50 kuna u trgovini Carta Magica. (Kristina FLEGAR, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter