Darth Vader, heroj, a ne zločinac!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film "Ratovi zvijezda: Sila se budi", željno iščekivana sedma epizoda popularne filmske franšize, u hrvatska kina dolazi za nešto manje od dva mjeseca. Odličan uvod u "Star Wars" euforiju bio je ovogodišnji Rikon, riječka konvencija fantastike u organizaciji Udruge 3. zmaj, čije je 18. izdanje bilo posvećeno upravo "Zvjezdanim ratovima".

Tijekom cijele konvencije održavalo se cosplay natjecanje za najbolje kostime. Osim u kategorijama pojedinca i grupe, ove su godine dodijeljene i nagrade u kategoriji "Star Wars". Najbolje je kostime odabrao žiri, a za svog je favorita mogla glasati i publika. Odlično posjećena "modna revija" na kojoj se u subotu navečer predstavilo svih 50-ak kandidata stručnom je sudu zadala puno muke jer odlučiti o najboljima nije bilo nimalo lako. Maštovitih kostima nije nedostajalo, a osim poznatih likova iz "Ratova zvijezda", na reviji se moglo vidjeti i druge popularne filmske, književne i stripovske junake. Nakon dugog vijećanja, podijeljeno je 12 nagrada najboljima.

Odlična posjećenost

Unatoč jakoj buri, posjećenost događanja na Kampusu bila je izvrsna - s više od 700 posjetitelja ovogodišnji je Rikon tako postao najposjećeniji Rikon do sada čime su organizatori i više nego zadovoljni.

Konvencija je mnogobrojnim je posjetiteljima ponudila bogat program sastavljen od predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti i popularne kulture te osvrta na različita književna i filmska ostvarenja. Na Filozofskom fakultetu održana su i predstavljanja knjiga te drugih manifestacija poput Festivala srpskog filma fantastike. Posebni gosti bili su članovi Udruge Mos Croatia Spaceport, hrvatske udruge ljubitelja "Zvjezdanih ratova". Brojne nagradne igre i kvizovi znanja, igraonica društvenih igara, maraton LARP (live action role play) igara domaćih i stranih autora, likovne izložbe i zanimljivi anime program - samo su neki od atraktivnih programa koji su obilježili ovogodišnji Rikon.

Zanimljive radionice

Predavanja na temu "Darth Vader, heroj, a ne zločinac! - psihologija i psihopatologija u Star Wars univerzumu" ili pak "Današnja i buduća sučelja u neurorehabilitaciji" i "The Walking Dead Rijeka - kako preživjeti zombi apokalipsu u gradu koji teče", tribina "Post-seksualnost - Seksualnost budućnosti" - još su neki od sadržaja koji su na Kampus privukli brojne znatiželjnike.

Program namijenjen najmlađima protekao je uz kendo prezentaciju, zanimljive kreativne radionice i borbu protiv tamne strane Sile uz pinjatu u obliku Zvijezde smrti.

Dobitnici nagrade Artefakt

Prve večeri konvencije proglašeni su pobjednici nagrade Artefakt za najbolja književna ostvarenja u žanru spekulativne fikcije u 2014. godini. U kratkoj kategoriji najbolje je djelo "Pruska posla" Marije Serdar, u srednjoj kategoriji "Vlakovi moraju voziti" Ivana Lutza, a u dugoj kategoriji "Zovem se nebo" Tanje Tolić. (Ivana KOCIJAN, snimio Sergej DRECHSLER)


Podijeli: Facebook Twiter