Darko Tumpić novi ravnatelja pazinskog POU-a

Darko Tumpić (M. RIMANIĆ)
Darko Tumpić (M. RIMANIĆ)

Odlukom pazinskog Gradskog vijeća, Darko Tumpić izabran je za novog ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, a dužnost će od dosadašnje ravnateljice Sonje Matijašić preuzeti 17. veljače. Ovakva odluka, donijeta uz jedan suzdržan glas, za neke vijećnike nije bila jednostavna, pa je prije izjašnjavanja Stjepan Gabrić (HDZ) zatražio mišljenje gradonačelnika, jer, kako je rekao, ne želi da HDZ u ovom slučaju bude presudan čimbenik, budući da je rad Učilišta izravno vezan s Gradom Pazinom. "Da se malo obrazloži. I do sada je bilo tužbi, što je ovaj Grad koštalo dosta novaca. Najavljuju se nove pa ne bih volio da u neznanju dignem ili ne dignem ruku", rekao je Gabrić.

Vesna Ivančić (IDS) smatra da je dosadašnja ravnateljica dobro vodila ustanovu, a nezavisni Renato Kalac podržava odluku Upravnog vijeća o izboru Tumpića i smatra je odgovornom. Dodao je da će Upravno vijeće, ako je eventualno izigralo Gradsko vijeće, snositi odgovornost.

Na konstatacije da je izabran kandidat koji ne udovoljava uvjetima iz natječaja jer nema tri godine radnog staža u struci, Ivica Franković, predsjednik Upravnog vijeća POU-a, odgovorio je da je iz životopisa vidljivo da Tumpić ima radni staž u struci i da ima položen stručni ispit. "Imamo i mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje nam dodatno potvrđuje da je to tako", rekao je Franković. Demantirajući da je ovo politička odluka, naglasio je da su svi članovi Upravnog vijeća imali uvid u dokumentaciju kandidata prijavljenih na natječaj. "Nigdje nije propisano da članovi Upravnog vijeća moraju komentirati svoju odluku", dodao je i zaključio da je glasovanje provedeno sukladno Statutu Učilišta.

U raspravu se kratko uključila i Nevija Srdoč, pročelnica gradskog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti, rekavši da suradnja Grada i Učilišta nije bila na najboljem nivou.

Prozvani pazinski gradonačelnik Renato Krulčić odgovorio je da ni formalno ni pravno nije dužan davati mišljenja o imenovanju ravnatelja. "Ovdje nema osobne razine, govorimo o ravnatelju, ne govorimo o imenima, već o institucijama koje moraju surađivati, koje imaju svoje programe, svoje proračune. Odluka je politička jer svi smo ovdje iz političkih razloga, a u ovom se slučaju radi o provođenju politike Grada Pazina, rekao je Krulčić te na kraju poručio vijećnicima: "A sada glasajte kako stvarno želite." (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter