Darko Kralj nosi zastavu na otvaranju Paraolimpijade

Darko Kralj (Jadran Babić/CROPIX)
Darko Kralj (Jadran Babić/CROPIX)

Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora nositelj hrvatske zastave na ceremoniji otvaranja 14. paraolimpijskih igara u Londonu 29. kolovoza bit će proslavljeni paraolimpijac Darko Kralj, priopćio je danas HPO.

Darko Kralj rođen je u Garešnici 6. lipnja 1971. Djetinjstvo je proveo u Grubišnom Polju, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Igrao je rukomet u RK-u Česma. Kao dragovoljac sudjelovao je u Domovinskom ratu.

U srpnju 1991., u raketiranju Dalja, teško je ranjen i amputirana mu je lijeva natkoljenica. Kao stopostotni hrvatski ratni vojni invalid 2004. godine počeo se baviti atletikom za osobe s invaliditetom u disciplini bacanja kugle. Ubrzo je postao državni prvak i rekorder.

Od 2006. trener mu je Ivan Ivančić, a u svibnja 2008. na 11. otvorenom atletskom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom u Rijeci, daljinom od 14,04 metra, postavlja novi svjetski rekord, postavši prvi bacač kugle koji je u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja prebacio 14 metara.

Na 13. paraolimpijskim igrama u Pekingu osvojio je prvo hrvatsko paraolimpijsko zlatno odličje s novim svjetskim rekordom od 14,43 metra. Na POI-ju u Pekingu je čak pet puta popravljao svoj svjetski rekord.

U studenom 2009. u indijskom gradu Bangaloreu na Svjetskom atletskom IWAS prvenstvu, bacivši kuglu 14,4 metra, osvojio je zlatno odličje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter