Darivatelji izravno spašavaju ljudske živote

Jubilarni darivatelji krvi u Puli s gradonačelnikom Borisom Miletićem
Jubilarni darivatelji krvi u Puli s gradonačelnikom Borisom Miletićem

U povodu obilježavanja 25. listopada, Dana darivatelja krvi, u Komunalnoj palači gradonačelnik Boris Miletić i dogradonačelnica Elena Puh Belci primili su jubilarne darivatelje krvi Gradskog društva Crvenog križa kojima su uručena i priznanja.

Prijemu su prisustvovali i počasna predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula dr. Arne Slivar, rukovoditeljica Djelatnosti za transfuziologiju OB Pula dr. Saša Benazić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić, predsjednica pulskog Crvenog križa dr. Lorena Lazarić Stefanović, te voditeljica davalaštva krvi pri OB Pula dr. Jasmina Simović Medica.

Svi zajedno istaknuli su zahvalnost jubilarcima za to što čine dugi niz godina jer im milijuni pacijenata duguju živote i nemoguće je valorizirati jedno tako plemenito djelo. Nesebičan čin treba se više cijeniti. Darivatelji su blago cijelog čovječanstva, rečeno je na prijemu.

Ove godine jubilarnih 50 puta krv su dali: Dražen Berečić, Damir Botković, Željko Grbin, Zvonimir Kolenko, Slobodan Matošević, Zoran Moravac, Tihomir Šterpin, Ivan Vulić, Branko Ivetić, Zoran Rakić i Goran Vučinac. Po 75 darivanja krvi imali su: Bosiljko Tadić, Siniša Tumpak, Mirko Čikada, Robert Savić i Esnaf Novljaković, dok su sto darivanja krvi imali: Vladimir Ivančić, Valter Rižnar, Nazif Softić i Rudolf Vlahović. Čak 125 darivanja krvi proslavio je Darko Tićak, dok je 200. darivanje, u koje su uključena i darivanja krvne plazme, proslavio Boris Jurevini.

Prijem za višekratne, jubilarne darivatelje krvi jučer je u maloj gradskoj vijećnici upriličio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima, a u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi.

"Sastali smo se da vam se zahvalimo na humanosti i plemenitosti. Radi se o izravnom spašavanju ljudskih života", kazao je gradonačelnik Krulčić. Četvero jubilaraca dobrotvora dalo je krv po 50 puta: Goran Juričić iz Grdosela, Marino Bratulić iz Pulići, Rino Drndić iz Zarečja te Vitomir Breščić iz Stancije kraj Kašćerge. Čak 75 puta na postelju za dobrovoljno davanje krvi lijegali su Bruno Labinjan i Anton Radolović - oba iz Pazina, dok su okruglih stotinu puta krv dali Dušan Ritoša iz Čipri te Zoran Kablar iz Kablari na Žminjštini.

Ravnateljica GDCK Pazin Marijana Krbavac Žulić navela je da se na devet organiziranih pazinskih akcija dobrovoljnog davanja krvi do današnjeg dana odazvalo 528 darivatelja, pri čemu je njih 96 odbijeno zbog zdravstvenih razloga pa je sakupljeno 432 doze krvi. Novih je darivatelja koji su krv dali po prvi puta bilo 25.

Buzet je prvi u Istarskoj županiji po broju davanja krvi na sto stanovnika pa opet nije zadovoljan. U Hrvatskoj je nekoć bio na petnaestom, a sada je tek na 34 mjestu, i to stoga što su buzetskom Crvenom križu zbog transformacija transfuzioloških službi za oko pedeset posto smanjili broj doza koje smije prikupiti.

- Najveći problem je što zbog ograničenja broja doza ne možemo raditi na uključivanju mladih potencijalnih darivatelja u ovu djelatnost. Posebno zabrinjava što će se to dugoročno negativno odraziti na broj darivatelja krvi, istaknula je predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Buzet Ervina Kisiček prilikom uručenja priznanja buzetskim darivateljima. Izrazila je bojazan da će broj jubilaraca, ukoliko se takav trend nastavi, iz godine u godinu biti sve manji.

- Lani je primjerice planirano 400 doza, ali na žalost ostvareno je svega 253 doze, gotovo upola manje nego što smo planirali, za razliku od predlani kada ih je ostvareno 424, istaknula je v.d. ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Lara Černeka. Naglasila je također da se samo jednom dozom krvi mogu spasiti tri života.

Gradonačelnik Siniša Žulić istaknuo je da je ponosan na to što u Buzetu ima još jako puno ljudi koji bi u slučaju potrebe bili spremi dati krv kako bi nesebično pomogli drugima. Prigodna priznanja i nagrade, hrvatskog i buzetskog Crvenog križa za 75 puta danu krv dobili su Petar Filipić, Dražen Horvat, Jože Lampe, Zdravko Silić i Đani Soldatić, za 50 puta Nenad Stoković, Saša Pavletić i Dorijano Buždon, a za 35 puta priznanje je dobila jedina ženska jubilarka Sandra Slavić. "Prvi sam puta dala krv sa 18 godina iz humanih razloga, jedva sam čekala postati punoljetna da bih mogla postati članica humane obitelji dobrovoljnih davatelja krvi, rekla nam je Sandra.

Devet dugogodišnjih darivatelja krvi s područja Poreča u gradskoj palači nagrađeno je zahvalnicama - Josip Vibovec za stotinu darivanja, Ahmet Kovačević i Danica Deković za 75, te Zoran Braus, Klaudio Legović, Dejvis Milohanović, Mario Prpić, Slobodan Aleksić i Ivan Mezga za 50 dobrovoljnih davanja krvi.

Zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović označila je davanje krvi kao jedan od najsnažnijih izraza humanosti. Ravnateljica Crvenog križa Vesna Finderle Janko među darivateljima veteranima istaknula je Danicu Deković sa 75 davanja, što je vrlo visoki broj, s obzirom da žene mogu rjeđe darivati krv nego muškarci.

Prema podacima Gradskog društva CK-a u Poreču i na Poreštini je u ovoj godini do sada održano 12 akcija prikupljanja kojima se odazvalo 735 građana, a ostvareno je 637 doza krvi. Devetnaest je osoba prvi put darovalo krv. Plan je u ovoj godini ostvariti 753 doze, a Finderle Janko je dodala da će on sigurno biti ispunjen, budući da im do kraja godine preostaju još dvije akcije. Porečki CK trenutno ima 631 aktivnog darivatelja krvi.

U Općini Raša jubilarce, Serđa Vitasovića i Aleksandra Pucića, primili su Glorija Paliska Bolterstein i Željko Zahtila, načelnica i predsjednik općinskog vijeća. Uz njih su bili prisutni i Remiđo Batelić, predsjednik Općinske organizacije Crvenog križa te Nadija Mauro Škopac i Morin Hukić, predsjednica i tajnica Gradske organizacije CK Labin. Vitasović je krv dao 75 puta, a Pucić 50, isto koliko i Sulejman Topčagić, treći jubilarni darivatelj, koji je izostao s prijema.

Danas Labinština ima solidnu bazu od 674 aktivna darivatelja. Broj darivanja je u padu, ali iz tehničkih razloga, odnosno zato jer je područje vezano za potrebe Opće bolnice Pula. GDCK za ovu godinu planira prikupiti 650 doza krvi, a do sada ih prikupilo 533 od 638 darivatelja. (G. ROJNIĆ, A. DAGOSTIN, G. ČALIĆ ŠVERKO, V. HABEREITER, R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter