Darivanje krvi u Istri je tradicija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo dvjesto darivatelja krvi iz citave Istre okupilo se u subotu u glagoljaškom Rocu na tradicionalnom susretu održanom u organizaciji županijskog i buzetskog društva Crvenog križa.

- U Istarskoj županiji je oko šest tisuca aktivnih darivatelja krvi, a ovom su brojkom obuhvaceni oni koji su u proteklih pet godina barem jednom dali krv, rekla je ravnateljica županijskog Crvenog križa Elza Damijanic.

Godišnje se organizira 70-ak terenskih akcija, a krv se svakodnevno može dati na Djelatnosti za transfuziologiju Opce bolnice Pula. Županijski Crveni križ, rekla je Damijanic, dobro suraduje s pulskom transfuziologijom, rijeckim KBC-om i Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu u Zagrebu, kamo se plasira višak krvi.

U Istarskoj županiji godišnje se prosjecno prikupi izmedu šest i sedam tisuca doza krvi, odnosno 3,35 doza na sto stanovnika, što je i okvirni državni prosjek. U Buzetu se pak prikupi prosjecno cak 6,38 doza na sto stanovnika, po cemu prednjaci u istarskim, ali i hrvatskim okvirima.

Kiša i vjetar nisu pokvarili raspoloženje istarskim darivateljima. Dobrodošlicu u Rocu zaželio im je gradonacelnik Buzeta Valter Flego, a potom su se okušali u briškuli, trešetu, pikadu, šahu i potezanju konopa.

Ukljucili su se i u lutriju, a sav prihod namijenili su u humanitarne svrhe, za projekt "I mi smo dio zajednice" koji omogucava psihosocijalnu rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, a provodi se u sklopu programa Dnevnog boravka i pomoci u kuci, u Domu za starije i nemocne u buzetskom naselju Goricica.

Medu darivateljima koji su sudjelovali na susretu bio je i Boris Jurevini iz Pule, koji je krv darovao cak 156 puta.


Podijeli: Facebook Twiter