Dario Sirotić najbolji meštar od rakij

Degustacija ljekovite kapljice
Degustacija ljekovite kapljice

Svi putovi kao da su u nedjelju vodili u Hum - najmanji grad na svijetu i postojbinu biske, na sveistarsku šesnaestu smotru domaćih rakija održanu pod sloganom "Domaća rakija je naša medižija". Ljubitelji istarskih žestica mogli su degustirati ovosezonsku ljekovitu kapljicu pa tako i okrunjenu "kraljicu" među rakijama - bisku za koju je Veliku platinastu povelju za najbolju rakiju u Istri 2016. godine osvojio Dario Sirotić iz Medveja. Drugo mjesto u kategoriji biske pripalo je Dorjanu Jakcu iz Velog Mluna, a treće Kristijanu Jermanišu iz Kjeke.

Samo prijavljeni lambici

Za doprinos u popularizaciji rakije, vitezom od istrijanske rakije proglašen je proizvođač rakija iz Višnjana Maurizio Radovan, a princezom dogradonačelnica Buzeta Ana Pernić, članica žirija za ocjenjivanje rakija. Humski župan Robert Prodan- Mačo dotaknuo im je mačem rame i proglasio ih vitezom, odnosno princezom od istrijanske rakije u ime Boga i Marije, a uz pomoć rakije.

Na humskoj smotri, specijaliziranoj za domaće žestice proizvedene na tradicionalan način od grožđanog dropa, jedinstvenoj i u hrvatskim okvirima, svoju umješnost u pripravljanju rakije, testiralo je 16 proizvođača sa 67 uzoraka rakija od grožđanog dropa, dijelom i aromatiziranih s ljekovitim travama i raznim voćem. Nešto je to manje proizvođača nego lani kada ih je bilo 18, ali zato više uzoraka rakije u odnosu na prošlu smotru kada ih je bilo 54. Prema naputku Ureda za trošarine pri Carinarnici Pula, na smotri su sudjelovali samo oni proizvođači koji imaju prijavljene lambike.

Kada je humska smotra pokrenuta s ciljem popularizacije domaćih rakija i očuvanjem tradicijske proizvodnje, okupila je 30 proizvođača sa 64 uzoraka rakija. Svake godine bilo ih je više, a rekord bilježi 2008. godine kada je sudjelovalo šezdeset proizvođača sa 170 uzoraka rakija. Nagli pad zabilježen je 2010. godine pa je bilo očito da su restriktivne odredbe Zakona o trošarinama već tada počele ubirati svoj danak. Silazna putanja još nije zaustavljena.

Igor Lukić, znanstveni suradnik Instituta za poljoprivredu i turizam, ujedno predsjednik petnaesteročlanog humskog ocjenjivačkog žirija, zadovoljan je ovogodišnjom kvalitetom rakija barem u kategoriji komovica koju je ocjenjivao.

- Ugodno sam iznenađen jer sve komovice koje smo probali vrlo su kvalitetne, rekao je Lukić. Upozorio je na jedan problem, a taj je da za puštanje rakija u promet, osim što se mora prijaviti količina proizvedenog alkohola i platiti porez, nema posebne regulative koja bi garantirala njihovu kvalitetu pa bi trebalo na nivou države ili kao što se napravilo IQ Istarska kvaliteta za vino, definirati nešto slično i za rakije.

Kroz feštu od rakij u organizaciji Udruge Hum i suorganizaciji Turističke zajednice Buzeta i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i županijskog Odjela za turizam, kao i lani, svojim dosjetkama proveo je Šajeta u ulozi voditelja programa, a potom i glazbenog gosta, a nastupila je i Klapa Boškarin.

Prvoplasirani u devet kategorija

Podijeljene su povelje prvoplasiranima u devet kategorija. Uz kategoriju biske, u kategoriji domaće obične rakije najboljom je ocjenjena rakija Istarske kapljice iz Kaštelira i to komovica, kojoj je pripalo drugo mjesto za lozovaču, dok je treće mjesto pripalo Dariju Sirotiću. U kategoriji rude prvi je Maurizio Radovan, druga Imela, a treća Suza TB.

Kod medenice, drugo mjesto osvojila je Imela, a treće obitelj Zidarić iz Lindara. U kategoriji šljivovice - krekovice prvi je bio Krešo Molek iz Petrinje, druga obitelj Latković iz Vukovara, a treća obitelj Zidarić. U kategoriji brinjevače - smričke prvi je bio Denis Iskra  iz Slovenije, drugi Krešo Molek, a treća obitelj Zidarić.

Kod rakija s travama, voćem ili šumskim plodinama na prvom mjestu je Maurizio Radovan, drugi Denis Grabar iz Huma, a treća Istarska kapljica. Najbolji voćni destilat ima obitelj Zidarić, a voće u rakiji Krešo Molek.

U Istri kao i lani prijavljeno 1.194 kotlova

U Carinskom uredu Pula ove je sezone, kao i lani, prijavljeno 1.194  malih proizvođača jakog alkoholnog pića, od kojih šest proizvođača proizvode iznad 20 litara čistog alkohola godišnje, doznajemo iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva financija Carinske uprave.

Registrirano je sto proizvođača alkohola i alkoholnih pića izvan sustava odgode te 34 ovlaštenih držatelja trošarinskog skladišta. Tijekom 2016. godine ovlašteni službenici Službe za nadzor obavili su pet inspekcijskih nadzora pri čemu su u jednom slučaju utvrđene povrede propisa po Zakonu o trošarinama. Oduzeto je 29,5 litara rakije i donesen je prekršajni nalog u iznosu od 9.000 kuna. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter