Dario Marušic i galižanski baštinici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak ce u galižanskoj Zajednici Talijana biti predstavljena tradicijska glazba Galižane. Pietro Demori, dopredsjednik ZT-a, najavio je predavanje etnomuzikologa Darija Marušica, a bit ce predstavljena glazba i specificni instrumenti koje koriste galižanski baštinici.

Demori je naglasio da uvrštenje Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine ne znaci da je posao gotov, vec da je obaveza da se u cilju ocuvanja te nematerijalne baštine organiziraju razni projekti.

Dario Marušic rekao je da ce tijekom predavanja posjetitelji moci cuti stare snimke galižanske tradicijske glazbe te da ce usporedba s današnjim stanjem zasigurno biti zanimljiva.

- Prvo sustavno istraživanje na ovim je prostorima bilo 60-ih godina, a snimke koje su nastale tada poslužit ce nam da vidimo kako su se stvari promijenile. Radi se o snimkama iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, a tijekom predavanja kombinirat cemo ih sa svirkom i pjevanjem uživo.

Govorit ce se i o specificnim oblicima tradicijske glazbe Galižane kao što su "canti a pera" i "a la longa" te "canto sotto le pive", a posjetitelji ce moci poslušati i kako je sve zvucala forlana u prošlosti i kako zvuci danas, kazao je Marušic.


Podijeli: Facebook Twiter