Darinko Kosor ipak smjenjuje Vojkovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef HSLS-a Darinko Kosor nije odustao od smjene Hrvoja Vojkovica: nakon što prošloga tjedna nije dobio potporu predsjedništva stranke za usvajanje vec pripremljenih zakljucaka o smjeni Vojkovica, Kosor je u subotu okupio predsjednike županijskih organizacija i dobio njihovu potporu za suspenziju Vojkovica s mjesta potpredsjednika stranke.

Vojkovic po statutu HSLS-a ne može odmah biti izbacen. Iako nitko od celnika HSLS-a nakon tajanstvenog sastanka, o kojemu mediji nisu bili obaviješteni, nije želio službeno potvrditi ni demantirati vijesti o Vojkovicevoj suspenziji, neslužbeni izvori iz te stranke kažu da je Kosor odlucan vec iduceg tjedna, i to prije sjednice Vlade u cetvrtak, detronizirati Vojkovica iz HSLS-a, a potom i iz Croatia osiguranja.

Suspenziju mora potvrditi Središnji odbor HSLS-a, koji u velikom dijelu cine upravo predsjednici županijskih organizacija koji su jucer stali uz Kosora.

Argument više za smjenu Vojkovica moglo bi biti i javno priznanje clana Uprave Croatia osiguranja Damira Mihanovica, koji je u "Dnevniku" HTV-a potvrdio da su i celnici Croatia osiguranja prisustvovali proskribiranom sastanku Ive Sanadera s celnicima javnih poduzeca, na kojemu se tražilo da sve te tvrtke angažiraju Fima Mediju, poduzece Nevenke Jurak, bliske prijateljice Sanadera i njemu odanog šefa Carinske uprave Mladena Barišica. Croatia osiguranje s tom je tvrtkom sklopilo ugovore teške 9 milijuna kuna.

Kosor i Vojkovic u pocecima svoje politicke karijere bili su nerazdvojni suradnici i vrlo bliski prijatelji. Vojkovic je cak kum Kosorovom djetetu. "Mladi lavovi" HSLS-a, kako su ih nazivali, ocito su se politicki razišli nakon previranja u stranci.

Darinko Kosor ostao je blizak bivšem šefu Draženu Budiši te je slovio za jednog od najvecih protivnika oportunisticke politike bivšeg vodstva HSLS-a na celu s ?urdom Adlešic i Ivanom Cehokom, koje je cvrsto vezalo stranku uz HDZ. S druge strane, Vojkovic je odlicno plivao u takvoj konstelaciji odnosa, sjedeci godinama u ime HSLS-a na celu mocnog i bogatog Croatia osiguranja.

Uspije li Kosoru smijeniti Vojkovica s potpredsjednickog mjesta i tako ga izbaciti iz užeg vodstva stranke, njegova ce predsjednicka funkcija dobiti na stvarnoj težini i moci.


Podijeli: Facebook Twiter