Darinka Janjanin traži opoziv Domagoja Burica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prisavski «slucaj Milijunaš» ušao je u novu fazu i to manje zbog cinjenice da je po nalogu ravnatelja HTV-a Blage Markote osnovano povjerenstvo sa zadacom da cim prije utvrdi cinjenice na osnovu kojih ce se donijeti konacan sud o sudbi «Milijunaša» i njegova voditelja Tarika Filpovica, a više zbog pisma što ga je glavnom ravnatelju HRT-a Vanji Sutlicu uputila clanica Programskog vijece HRT-a, Darinka Janjanin.

U pismu od Sutlica traži da pokrene inicijativu za smjenu direktora programa HTV-a Domagoja Burica koji je, kako kaže, otkazivanjem suradnje Tariku Filipovicu, baš kao i pokušajem smjene nekoliko ljudi u Zabavnom programu HTV-a, iskocio iz okvira svojih zakonskih ingerencija.

Clanica Vijeca u svom pismu istice kako «slucaj Tarik» nije jedini gaf i dokaz neprofesionalizma Domagoja Burica. Janjanin ponajprije upozorava kako je clankom 8. Zakona o HRT-u izricito zabranjeno «poticati, pogodovati poticanju i širiti nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnji i netrpeljivost, antisemitizam i ksenofobiju, kao i poticati na diskriminaciju ili neprijateljstvo prema pojedincima ili skupinama, zbog njihova podrijetla, boje kože, politickog uvjerenja, svjetonazora ili drugih odredenja ili osobina». A samo prije godinu dana, podsjeca Janjanin, Vijece je raspravljalo o, kako kaže, Buricevom uvredljivom, primitivnom i huškackom pismu upucenom ekipi koja je pripremala ljetnu emisiju «30 u hladu» u kojem im spocitava manjak domoljublja i poziva ih da vatrometom u Vukovaru i na Prevlaci pokažu Srbima s druge strane.

- Pamti se tadašnje zgražavanje javnosti, te reakcija i zahtjev 30-ak urednika, producenata i novinara s HTV-a upucen osobno Vama u kojem se traži smjena Domagoja Burica. Njegova tada nemušta obrana i pojašnjenje tog poteza, ali i niz drugih njegovih nacionalisticki obojenih stavova te propusta iz cl. 40. Zakona o HRT-u tražilo je njegovu promptnu smjenu, piše u pismu upucenom glavnom ravnatelju HRT-a Vanji Sutlicu.

Ne bi li pak pokazala kako na Prisavlju ocito ne važe isti kriteriji za sve, Janjanin na koncu u pismu podsjeca i kako je Buriceva prethodnica Tanja Šimic smijenjena zbog neprilicnih izjava politicara Rade Leskovca za njegova gostovanja u «Piramidi», emisiji koja se uz to radila u vanjskoj produkciji. Stoga vam, porucuje Janjanin Sutlicu, preostaje, možda i zadnja prilika za castan potez pokretanja smjene Domagoja Burica.

Rasprava na Programskom vijecu HRT-a o celnim ljudima kuce na Prisavlju cini se nikad izvjesnijom. Tko ce iz nje izici kao pobjednik - glavni ravnatelj koji voli putovati ili direktor programa koji voli snimati dokumentarne povijesne spektakle - veliko je pitanje. Podosta ovisi i o odluci danas osnovanog povjerenstva, koje ce, kako nam je kazao glasnogovornik HRT-a Janos Romer, u srijedu utvrditi cinjenice u vezi s ovim dogadajima da bi tek na temelju njihovog zakljucka nadležni rukovoditelji donijeli konacnu odluku. No, koju god odluku donijeli, štetu ce pretrpjeti ili Buricev, ili Sutlicev autoritet.

A za to vrijeme cini se da Buric i njegova ekipa uredno traže Tarikova nasljednika. Prema našim saznanjima, Robert Kurbaša vec je pozvan na probno snimanje.

- Stvarno vam ne mogu ništa reci - kazao nam je Kurbaša, ali je jednako tako na upit bi li se prihvatio posla u «Milijunašu», kazao - Ako se svi uvjeti poklope, zašto ne!


Podijeli: Facebook Twiter