Darija Žilić, "Omara" - snatrenje o mitskome

Naslovnica knjige "Omara Darije Žilić"
Naslovnica knjige "Omara Darije Žilić"

Darija Žilić, dobitnica prošlogodišnjeg Kiklopa na pulskom Sajmu knjige za najbolju pjesničku zbirku (Pleši, Moddesty, pleši), netom je objavila knjigu kratkih lirskih priča, nastalih proteklih deset godina, naslovljenih "Omara" u izdanju Bijakove.

Omara upravo predstavlja omamljenost i snatrenje o mitskome u jednoj atemporalnoj dimenziji koju autorica dočarava ovom knjigom i sjetom, odnosno samim raspoloženjem koje tu prevladava. Polaganim tempom, sugestivno i lirski autorica se osvrće na razne teme i preokupacije analizirajući, odnosno ulazeći u razne tematske i interesne sfere.

Poneke su njezine priče napisane na dnevnički način, druge su isključivo introspektivne, a treće su propitivanje fenomena urbaniteta i svakodnevnog života u suvremenom društvu.

Stilski su to izbrušeni zapisi, razmišljanja i promišljanja iz perspektive jedne mlade žene koja stalno razgledava određene situacije.

U tim pričama, snažne lirske konotacije, ima i autoreferencijalnog, kao i autobiografskog, ali i fikcijskog, gdje pripovjedačica nije nužno homodijegetska, odnosno gdje se između autorice i pripovjedačice ne može i ne mora staviti znak jednakosti.

Rečenice su joj jezgrovite, a istovremeno lirske te je vidljivo da je autorica prije svega u duši pjesnikinja i da je i u prozi prisutno to njezino pjesničko razmišljanje. Priče su usredotočene na razne fragmente njezina života, života njoj bliskih osoba, kao i na fenomene i situacije s kojima se susreće.

Poneke su priče i poput kronike, gdje autorica donosi svoj komentar na određena društvena događanja.

Tekstovi su objavljivani u časopisima, neke su priče uvrštene u zbornike (Sagorijevanje, Žuta suknja), a gotovo svi tekstovi inicijalno su emitirani u emisiji "Riječi, riječi" Trećeg programa Hrvatskog radija, koju uređuje Irena Matijašević. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter