Danski restoran Noma najbolji na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danska Noma trecu je godinu zaredom proglašen najboljim restoranom na svijetu u prestižnom izboru britanskog casopisa Restaurant.

Kopenhaški restoran vlasnika i chefa Renea Redžepija proglašen je najboljim po ocjenama više od 800 kulinarskih strucnjaka iz svijeta.

Redžepi je primajuci nagradu izjavio da je oduševljen što je njegov restoran proglašen najboljim po treci put, rekavši da mu je glavna filozofija stvoriti ukusnu hranu koristeci se lokalnim namirnicama.

Redžepi je veleposlanik Novog nordijskog prehrambenog programa koje je ustanovilo nordijskog vijece ministara, a na celu "Nome" je od 2003. godine.

Noma je smještena u obnovljenom starom brodskom skladištu u kopenhaškoj luci i uredena je u starom nordijskom duhu. U njoj se služi mjesni specijaliteti, a gurmani je obožavaju zbog menija na kojem se nalaze, medu ostalim, odresci arktickog goveda s kruškama, dimljene koštane moždine, ježinci s koprom, konjski jezik (vrsta ribe plosnatice iz Atlantika).

Na drugom i trecem mjestu u izboru su dva španjolska restorana, El Celler de Can Roca u Gironi i Mugaritz u San Sebastianu.

Najboljim chefom proglašen je Španjolac Andoni Luis Aduriz iz Mugaritza. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter