Danski parlament: Rasprava o konfiskaciji dobara migranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danski parlament u srijedu je započeo višesatnu raspravu o prijedlogu zakona o konfiskaciji dobara migranata, poput nakita i gotovine, koji će gotovo sigurno biti usvojen nakon što su se o njemu dogovorili vladajuća koalicija i oporbeni socijaldemokrati.

UNHCR strahuje da bi dokument, koji Danci donose u sklopu reforme uvjeta o prihvatu izbjeglica, mogao potaknuti "strah i ksenofobiju", osobito zato što su ti uvjeti sve restriktivniji. UN i ostale grupe za ljudska prava osuđuju prijedlog, smatrajući da se protivi međunarodnim pravilima o izbjeglicama.

Prijedlog zakona, koji je u prosincu iznijela ministrica imigracije i integracije Inger Stoejberg, dosad je dvaput ublažavan kako bi se stišale strasti i prikupila parlamentarna većina desnice i ljevice. Ona kaže da takve mjere jednostavno stavljaju migrante u ravnopravan položaj s nezaposlenim Dancima koji moraju prodati osobnu imovinu iznad određene vrijednosti, zadane kao prag za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć. Tvrdi da će ta sredstva pridonijeti plaćanju troškova zdravstvene skrbi, obrazovanja i stanovanja.

Premijer Lars Lokke Rasmussen ranije je kazao da je riječ o "prijedlogu zakona koji je najneshvaćeniji u povijesti Danske".

"Kad slušamo jedni druge, čini se da ćemo, čim netko prijeđe granicu, tu osobu objesiti za noge kako bismo mu iz džepova istresli novce. A to je pogrešno shvaćanje", kazao je Rasmussen, vođa liberalne stranke Venstre, koja je u koaliciji s desnom Danskom narodnom strankom, Liberalnim savezom i Narodnom konzervativnom strankom. Potporu za prijedlog zakona dobili su konačno i od socijaldemokrata, glavne oporbene stranke.

Za jedne mjera socijalne pravde, a za druge porez na bijedu, ovaj bi dokument policiji trebao dati ovlasti da "oduzme svu imovinu koju tražitelji azila donesu sa sobom, kako bi se njome pokrili troškovi njihova stanovanja i prehrane".

Ako se prijedlog usvoji, policiji će biti dopušteno da od migranata zatraže i konfisciraju svotu koja prelazi iznos od 10.000 danskih kruna (oko 10.200 kuna), kao i predmete čija vrijednost prelazi 10.000 kruna.

Migranti i tražitelji azila moći će zadržati stvari koje im predstavljaju "iznimnu sentimentalnu vrijednost", poput obiteljskog nakita, odlikovanja i obiteljskih fotografija. 

Samo se tri stranke ljevice od početka oštro protive prijedlogu zakona koji bi trebao biti izglasan 26. siječnja, unatoč prosvjedima koji se čuju i iz redova parlamentarne većine.

U srijedu je grupa od deset liberalnih zastupnika iz Venstrea vladu optužila da dovodi u opasnost i ugled zemlje koja se smatra tolerantnom.

"Nije riječ samo o političkom problemu ili problemu s humanošću, problem se širi i na reputaciju Danske u inozemstvu", napisali su zastupnici Venstrea u listu Berlingske. "Fokusiranjem samo na simbolične poteze, umjesto na stvaran sadržaj zaboravlja se da se politika odnosi na stvarne ljude od krvi i mesa", smatraju oni. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter