Danski biciklisti osvojili Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dolazak biciklisticke karavane na pulske Giardine pred oko 150 gledatelja protekao je u znaku danskih vozaca. Zapravo, Danska je "okupirala" utrku: biciklisti sa sjevera Europe pokorili su konkurenciju i odnijeli vecinu naslova 52. izdanja trodnevne juniorske utrke Kroz Istru - Memorijala Edi Rajkovic.

Osvojili su Danci naslov u konkurenciji reprezentacija, osvojili su zahvaljujuci pobjedniku Madsu Pedersdenu žutu majicu ukupnog pobjednika i bijelu majicu, a kao da to nije bilo dovoljno, osvojili su s dva vozaca i nedjeljnu etapu.

Uoci posljednje etape vodeci u ukupnom poretku bio je Talijan Federico Zurlo, a najbliža dva Danca bili su mu Soren Kragh Andersen i Mads Pedersen na petom i šestom mjestu s po 27 sekundi zaostatka. Vjerovalo se stoga da ce Talijanu glavna opasnost na 115 km dugoj etapi od Vrsara do Pule prijetiti od Švicarca Toma Bohlija i Norvežanina Markusa Hoelgaarda.

No, Danci nisu bili takvog mišljenja. Njihovi su vozaci napadali od prvog kilometra etape koje je vecim dijelom vožena po kiši, srecom bez padova, pa se u zadnjih 30-ak kilometara ušlo s "razvucenom kolonom".

- Istra ce mi zauvijek ostati u sjecanju - zakljucio je presretni Pedersen koji je potom primio žutu majicu. Nije Pedersenu smetalo niti to što je odmah nakon ulaska u cilj, pao s bicikle. Ta, došao je do uspjeha karijere, a ujedno je osvojio i bijelu majicu namijenjenu najboljem mladom vozacu. On koji je ujedno bio i najmladi uopce, roden 18. prosinca 1995. godine.

U sjeni danskih uspjeha ostala je borba za ostale majice na utrci. Onu plavu, sponzora Glasa Istre, za najboljeg brdaša zadržao je Švicarac Tom Bohli, zelena za najboljeg sprintera ostala je na ledima Francuza Lorenza Manzina, dok je lider nakon druge etape Talijan Federico Zurlo utjehu pronašao u crvenoj majici, lidera po bodovima. (Roberto CAR; Snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter