Danska uvela granične kontrole prema Njemačkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danska je u ponedjeljak u podne privremeno suspendirala schengenski sustav na granici prema Njemačkoj nakon što je Švedska učinila isto na granici prema Danskoj, objavila je danska vlada u ponedjeljak.

"Danska uvodi kontrole putovnica na granici prema Njemačkoj", priopćio je na izvanrednoj konferenciji za tisak u ponedjeljak u Kopenhagenu danski premijer Lars Loekke Rasmussen.

Ta mjera, kako je istaknuto, zasad je ograničena na deset dana i sastojat će se iz nasumičnih kontrola putnih isprava. "Policija neće od svakog tražiti kontrolu putovnica", rekao je danski premijer.

Danska je, kako je rekao, bila prisiljena uvesti ovu mjeru jer je nekoliko sati prije i Švedska počela provoditi mjere kontrole granica prema Danskoj i odbijati ulaz u zemlju svim putnicima bez ispravnih dokumenata.

Njemačka vlada je "sa žaljenjem" primila vijest o uvođenju kontrola na granici s Danskom.

"Odluka danske vlade dodatno pokazuje koliko nam je u rješavanju izbjegličke krize u Europi potreban zajednički koncept na razini svih zemalja", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u ponedjeljak.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova također je izrazilo žaljenje zbog danske mjere, ocjenjujući slobodu kretanja unutar Europske unija kao jednu od najvećih vrijednosti.

"Schengenski sustav je vrlo važno postignuće, ali je trenutno zbog izbjegličke krize u opasnosti", priopćeno je iz ministarstva.

I premijer savezne pokrajine Schleswig-Holstein Torsten Albig izrazio je žaljenje zbog ponovnog uvođenja kontrola putovnica na njemačko-danskoj granici.

"Ova mjera će imati utjecaja na suživot u njemačko-danskom graničnom području i posebice će otežati život onima koji svakodnevno prilikom odlaska na posao prelaze granicu", rekao je Albig, okarakteriziravši "tračkom svjetlosti" činjenicu da je ta mjera ograničena na deset dana.

Tisuće izbjeglica iz Njemačke preko Danske svakodnevno putuje u Švedsku, koja je nakon Njemačke najomiljenije odredište izbjeglica koji posljednjih mjeseci stižu u Europu uglavnom iz Sirije, Afganistana i Iraka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter