Danska uvela granicne kontrole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danska je u utorak rasporedila 50 carinika na granici s Njemackom i Švedskom, u sklopu prve faze vladina plana ponovnog uvodenja stalnih granicnih kontrola, što je izazvalo velike kritike na europskoj razini.

"Pedeset dodatnih carinika rasporedeno je na nekim granicama i provodit ce nasumicne kontrole", rekao je glasnogovornik Carine Finn Serup. "Ne zaustavljaju sve automobile, nije rijec o tome. Rijec je o nasumicnim kontrolama", dodao je.

Tridesetak carinika poslano je na njemacko-dansku granicu kod Froesleva na jugu Jutlanda, deset na most Oeresund izmedu Kopenhagena i Malmoa, a deset u luku Gedser, povezanu trajektima s njemackom lukom Rostock, objasnio je. Ovi posljednji bit ce potom premješteni u luku Roedby.

"Prvih godina bit ce jako mobilni. Kada 2014. bude izgradena infrastruktura, na granicnim prijelazima ce biti manje djelatnika", rekao je Serup. Danska mjeru provodi pod pritiskom krajnje desnice koja podržava vladu i istice da pritom poštuje schengenska pravila. Kontrole uvodi radi borbe protiv prekogranicnog kriminala i krijumcarenja droge i oružja.


Podijeli: Facebook Twiter