Danska - Hrvatska 29:27; s Furijom za broncu

Domagoj Duvnjak (den2014.eht-euro.com)
Domagoj Duvnjak (den2014.eht-euro.com)

Polufinalna utakmica Europskog prvenstva rukometaša: Danska - Hrvatska 29:27 (13:15). Dvorana Jyske Bank Boxen. Gledatelja: 14.000. Suci: Geipel i Helbig (oba Njemačka).

DANSKA: Landin (15), Green, Mogensen 2, Christiansen 3, Thomsen, Larsen 2, Eggert 8 (4), Spellerberg, Knudsen, Noddesbo 2, Svan Hansen 3, Lindberg 1, Toft Hansen 43, Mollgaard, Sondergaard 2, Hansen 2.

HRVATSKA: Losert (3+1), Alilović (6), Duvnjak 5, Kopljar 6, Vori 1, Gojun, Horvat 6, Vuković, Bičanić 3, Buntić, Valčić, Štrlek 2, Čupić 3 (2), Musa, Ninčević, Slišković 1.

Sedmerci: Danska 5 (4), Hrvatska 3 (2). Isključenja: Danska 12, Hrvatska 12 minuta.

Hrvatska rukometna reprezentacija igrat će u nedjelju u 15.30 sati protiv Španjolske utakmicu za treće mjesto na Europskom prvenstvu. Reprizu prošle europske smotre hrvatski su rukometaši "izborili" današnjim polufinalnim porazom od domaćina Danske, koji su slavili rezultatom

Odlično prvo poluvrijeme odigrali su hrvatski rukometaši. Pokretljivom igrom u obrani uspjeli su otupiti oštricu danskog napada i zaustaviti Mikkela Hansena koji je zabio samo dva gola te nije uspijevao niti razigrati svoje suigrače, a brzim vraćanjem hrvatski su igrači neutralizirali i protivničku munjevitu kontru. Na drugoj strani je dirigentsku palicu u svojim rukama čvrsto držao Domagoj Duvnjak koji je zabio četiri gola, najviše u hrvatskim redovima, ali puno je važnije da je uspio nametnuti ritam koji je odgovarao "kaubojima" i zahvaljujući kojem Danci u prvih 30 minuta niti jednom nisu došli u vodstvo.

Nakon dva početna izjednačenja drugim pogotkom Duvnjaka Hrvatska je prvi put otišla na "plus dva" (4:2 - 9') i održala tu razliku sve do trenutka kad su s dva igrača više na parketu Danci zabili dva brza pogotka i stigli do poravnanja (7:7 - 16'). Tri minute kasnije Hrvatska je opet imala dva koraka prednosti (10:8) i danski izbornik Ulrik Wilbek je bio primoran pozvati minutu odmora. Uslijedilo je novo isključenje Bičanića i reprezentativci Danske su kod rezultata 11:11 dobili priliku da prvi put dođu u vodstvo, ali Venio Losert je obranio sedmerac Eggertu i omogućio svojim suigračima da zadrže minimalnu prednost koju je u trenutku kad su istjecale posljednje sekunde prvog dijela Duvnjak podigao na 15:13.

Bio je to idealan scenarij jer je Hrvatska imala prvu loptu u nastavku, a usto i igrača više, no umjesto da se dodatno odlijepi, uslijedio je pad u režiji Ivana Čupića. Naime, nakon što je Zlatko Horvat izborio sedmerac i isključenje Knudsena čime je Hrvatska ostala s dvojicom igrača više na parketu, Čupić je umjesto mreže pogodio okvir gola. Uslijedila su dva brzo potrošena danska napada, potom dva izrađena viška igrača za hrvatsko desno krilo, no Landin Jacobsen je dvaput izišao kao pobjednik iz dvoboja s Čupićem i hrvatski je brod polako počeo puštati vodu.

Stigli su tako Danci u 36. minuti prvi put u rezultatsku prednost (15:16), a pet minuta kasnije otišli na "plus dva" i natjerali Slavka Golužu da pozove time-out (18:20). Otišli su Danci uskoro i na tri gola razlike, no onda je na scenu stupio Horvat koji je svojim četvrtim golom u nastavku Hrvatskoj donio poravnanje (23:23 - 47'). Na žalost, bio je to samo hrvatski labuđi pjev i uslijedila je danska serija od 3:0 nakon koje više nije bilo povratka. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter