Danko Končar - mešetar ili investitor?

Danko Končar u obilasku Sv. Katarine i Monumenata (N. LAZAREVIĆ)
Danko Končar u obilasku Sv. Katarine i Monumenata (N. LAZAREVIĆ)

Kad se 2008. godina iz anonimnosti pojavilo ime Danka Končara, o njemu se govorilo kao o jednom od najimućnijih povratnika koji će, zahvaljujući uspješnoj karijeri u inozemstvu i ogromnom bogatstvu koje je stekao, donijeti val investicija u Hrvatsku, odnosno Istru.

Namjeravao je graditi brodove za prijevoz rasutih tereta u partnerstvu s Uljanik Plovidbom, čiji je kasnije postao četvrti najveći dioničar kupivši za 12 milijuna kuna 4,06 posto kapitala društva. Naposljetku mu je ove godine uspjelo postati vlasnikom samo jednog brodogradilišta - Brodotrogira.

Prve investicije u domovinu tekle su preko njegova malteškog Kermasa preko koje u studenome 2007. osniva prvu zagrebačku tvrtku Kermas ulaganja, a direktorice su postale Končareva sestra Danica Žagmeštar i njegova bivša partnerica Vinka Cetinski.

Jedino što je uspio do kraja realizirati je vinski podrum s degustacijskom salom i smještajnim kapacitetima u selu Fernetići pokraj Brtonigle gdje proizvodi svoja vina s etiketom Capo. No, ni to baš uspješno, jer i sam kaže da je uložio mnogo novca koje mu se, za sada, ne vraćaju da može stvarati dobit.

Velik interes istarske javnosti Končar pobudio je ponovno 2010. godine kada je postao novim vlasnikom Barbarige i Dragonere, točnije projekata Porto Mariccio i Dragonera koje je putem svoje londonske tvrtke Kermas Holding otkupio od Hypo banke za 51 milijun eura. Otkako je Vodnjan prije 12 godina prodao svoju obalu u bescjenje, a zatim urbanizirao zemljište, zbog čega je nedavno nepravomoćno osuđena Lidia Delton, bivša načelnica Vodnjana, gotovo ništa nije realizirano.

U velikom je stilu Končar najavio početak realizacije ovog turističkog resora čija je vrijednost pola milijarde eura a uključuje golf teren, marinu, lučicu, hotele, vile, kuće, apartmane i mnoge druge sadržaje. "Živi bili pa vidjeli", kazao je gradonačelnik Vodnjana Klaudijo Vitasović na Končarovu najavu da će izgradnju golf terena započeti u rujnu ove godine.

Končar je oko bacio i na najužniji dio Istre gdje mu je pošlo za rukom da u proljeće ove godine dobije koncesiju nad dijelom Brijuni Rivijere - Svetom Katarinom i Monumentima, obećavši da će izgraditi ono što gradske vlasti dosada nisu - bazen za Puljane. Nedavno je sveprisutni poduzetnik pojasnio da će bazen, koji se neće nalaziti u gradu nego unutar Brijuni rivijere, graditi tek nakon što završi glavni dio projekta na sjevernoj pulskoj luci - hotel s pet zvjezdica s 200 postelja i marina za nautički turizam. Najavio je da kreće s radovima u rujnu 2012., a zatim ih je odgodio za 2013.

Kao glavne krivce zašto još nije krenuo s investicijama Končar je optužio konzervatore koji su dio Monumenta i Sv. Katarine proglasili kulturnim dobrom. "Talac sam konzervatora, koji ne žele da realiziram investicije", žalio se Končar i u slučaju vodnjanskog priobalja.

Protiv konzervatorske struke ustao je i župan Ivan Jakovčić nazvavši ih mafijom u kulturi koja minira razvoj Istre. Da je mafiji sličniji Končar, smatra pak Mirko Cetinski koji je braneći svoju životnu družicu, medijima izjavio da kralj kroma koristi metode slične knjizi "McMafija".  (Piše Maša JERIN)

CIJELI TEKST ČITAJTE U PRILOGU ZOOM.


Podijeli: Facebook Twiter