Danju mame, noću prostitutke - kriza uništava obitelj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opća besparica i vrtoglavi porast nezaposlenosti uzrokuju drastične društvene promjene i pomutnju na ljestvici tradicionalnih vrijednosti koje određuju međuljudske odnose.

Obitelj je rizična kategorija, temelj društva kakav poznajemo, gubi jasne oslonce. Uloga žene je primarna, a budućnost njezine uloge je neizvjesna.

Majka i domaćica: cijeli mediteranski sustav vrijednosti i društvenih odnosa počiva na toj jednostavnoj i složenoj definiciji uloge žene u društvu. Izvan tog tradicionalnog okvira položaj žena podložan je cijelom nizu diskriminacija i nejednakosti, što se očituje prvenstveno u njihovom položaju na tržištu rada.

Na razini Europske unije prosječna stopa zaposlenosti žena iznosi šezdeset posto, više od polovice ih je u radnom odnosu. U Italiji ta stopa dostiže jedva 46 posto.

Zaprepašćuje podatak o stopi zaposlenosti talijanskih mladih žena između 18. i 29. godine života: na jugu Apeninskog poluotoka tek ih je 20,7 posto zaposleno, na sjeveru postotak vidno raste i iznosi 45,7 posto, duplo više, ali daleko je niži od europskog prosjeka.

Drugi podatak govori o prosječnim primanjima žena u odnosu na zaposlene muškarce: razlika u mjesečnom dohotku iznosi 265 eura, žene zarađuju u prosjeku petinu manje od muških kolega.

S obzirom na raspad socijalne države i sve manje sredstava koja se troše za zaštitu obitelji kroz socijalne oblike pomoći djeci mnogobrojnih obitelji (kriza sustava javnih jaslica i dječjih vrtića je dramatična) te porast opće nezaposlenosti, uloga žene u obiteljskom krugu doživljava dramatične promjene.

Psiholozi vele da se to posredno odražava i na muškarce, gubitak posla kompromitira njihovu društvenu ulogu, nisu više sposobni zadovoljiti osnovne potrebe obitelji, a reakcija žena koje su već "lupile" u zid zbog besparice, dodatno zakomplicira odnose.

Žene reagiraju, izlaze iz svojih kuća i ulaze u svijet rada koji im, dakle, nije naklonjen.

Donedavno uloga kućnih pomoćnica bila je namijenjena strankinjama, među kojima su i brojne Hrvatice. No, talijanski mirovinski fond INPS objavio je nedavno podatke o izvanrednom porastu broja Talijanki koje mirovinske doprinose plaćaju kao kućne pomoćnice.

Od 2008. godine do danas njihov broj je porastao više od dvadeset posto.

Nedavno je u Milanu, dakle na bogatom sjeveru, sindikat prostitutki organizirao prosvjed. Predsjednica Odbora za promicanje i zaštitu civilnih prava prostitutki Carla Corso u medijima je iznijela zapanjujući podatak: talijanske domaćice i studentice ugrožavaju tržište, prostituiraju se i ruše cijene na tržištu.

U Italiji prostitucija ostvaruje godišnje promet od pet milijardi eura, oko osam milijuna Talijana redovno se služi uslugama prostitutki. Prema podacima sindikata prostitutki, talijanske domaćice i studentice već danas drže u rukama trideset posto tržišta, a obujam poslovanja je sve veći: potražnja za profesionalnim seksualnim uslugama opada, a raste za tim, novim oblikom prostitucije.

Domaćice i studentice bolje štite interes klijenta, anonimnost je zajamčena, policija im teže ulazi u trag, a s druge strane nova kategorija je i zdravstveno sigurnija.  (Elio VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U RUBRICI ZOOM U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter