Danilo Latin ulovio minu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protubrodska mina zaostala iz 2. svjetskog rata iznenadujuci je ulov koji je u svojoj mreži pronašao savudrijski ribar Danilo Latin, ribareci s jednim mornarom na svom brodu Esky u noci s nedjelje na ponedjeljak.

- Bio je oko jedan sat ujutro, kad smo na tromedi Hrvatske, Slovenije i Italije, na oko 5,5 nautickih milja od Savudrije, poceli dizati mrežu, ali se brod nije uobicajeno nastavio lagano kretati prema naprijed, vec se zbog težine tereta poceo povlaciti natrag. Prema zvuku sam osjetio da hidraulicni motor radi pod opterecenjem – bio je to težak teret, kasnije sam doznao moguce mase do jedne tone. Iz iskustva sam znao da to može biti kamen ili mina, a kad sam uspio vidjeti krilca, dileme više nije bilo. Odmah sam pozvao Policijsku postaju Umag, koja me povezala s pirotehnicarima od kojih sam tražio upute za daljnje postupanje, ispricao nam je Latin.

Nakon što mu je receno da vodi racuna o sigurnosti sebe i broda, odlucio ju je u mreži dotegliti bliže obali i, prema dobivenim uputama, pustiti na cetrdesetak metara od obale, na sigurnom mjestu na kojemu nema ribarskih aktivnosti, plovila ni kupaca. Bilo je to oko 4 sata ujutro.

«Ronioci interventne jedinice policije i policijski službenici protueksplozijskog odsjeka PU istarske su u jutarnjim satima na podrucju Savudrijske vale, u blizini lucice Alberi, izvršenim uronom pronašli u moru na dnu ležecu protubrodsku minu zaostalu iz II svjetskog rata, koja je obilježena poradi sigurnosti. Pregledom mine utvrdeno je da ne prijeti opasnost za ljude i imovinu. Policija poduzima mjere na njezinom sigurnom uklanjanu i uništenju», stoji u priopcenju policije. (K. FLEGAR)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter