Danilo Latin izabran za predsjednik LAGUR-a Pinna nobilis

Danilo Latin (M. MIJOŠEK)
Danilo Latin (M. MIJOŠEK)

Danilo Latin, član udruge Ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti "Savudrijska batana – batana salvorina" izabran je za predsjednika Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) "Pinna nobilis" na nedavno održanoj osnivačkoj skupštini. Za dopredsjednicu je izabrana Mariela Radin iz Sportsko ribolovnog kluba "Erik Radin", a peteročlan Upravni odbor čine kao predstavnici javnog sektora i gospodarskog sektora ribarstva: Alen Luk (Grad Novigrad), Barbara Krištofić-Brenčić (Grad Umag), Gianni Spitz (Morski ribolov "Spitz Gianni"), Alessandro Štokovac (Morski ribolov "Štokovac Alessandro") i Zvonimir Vedo (Obrt za morski ribolov "Vedo").

Na osnivačkoj skupštini, održanoj u sjedištu LAGUR-a u Novigradu na adresi Ulica rijeke Boljunčice 3, sudjelovalo je ukupno 13 osnivača, a zemljopisno područje djelovanja su gradovi Umag, Novigrad i Buje te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj. Tada je poručeno da će se "Pinna nobilis" u narednom razdoblju prijaviti na natječaj Ministarstva poljoprivrede - Uprave ribarstva, a nakon dobivanja Odluke o odabiru pristupit će izradi Lokalne razvojne strategije u ribarstvu kojom će se definirati daljnji razvitak područja i ribarskog sektora. Sve aktivnosti financirat će se iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske 2014. – 2020., odnosno bespovratnim sredstvima Europske unije.

LAGUR "Pinna nobilis" je osnovan kao poseban oblik lokalne akcijske grupe specijalizirane za ribarstvo, preradu ribe i marikulture s ciljem preuzimanja uloge nositelja gospodarskog razvoja ribarstva na lokalnom području kroz doprinos stvaranju, održavanju i poboljšanju radnih mjesta u ribarstvu i doprinos zaštiti  i dodavanju vrijednosti ribljim proizvodima. Ovakav oblik udruživanja relevantnih dionika u području ribarstva uobičajen je u Europi gdje postoji više od 300 funkcionalnih LAGUR-a kao nositelja razvitka ribarskog gospodarstva u lokalnoj zajednici. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter