Danijela Križman Pavlović nova dekanica ekonomije


Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli danas su na konferenciji za novinare predstavljeni novoizabrani čelni ljudi triju sastavnica kojima dvogodišnji mandat započinje 1. listopada. Na Fakultetu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" za dekanicu izabrana je izvanredna prof. dr. Danijela Križman Pavlović koja je dosad obnašala funkciju zamjenice pročelnika Valtera Boljunčića, odnosno zamjenice dekana kada je ekonomija iz odjela promijenila naziv u fakultet. Na Odjelu za humanističke znanosti za pročelnicu je izabrana izvanredna prof. dr. Valnea Delbianco, a na Odjelu za glazbu pročelnik je postao redovni prof. mr. art. Bashkim Shehu.

Predstavljajući svoj program, Križman Pavlović je kazala da će osigurati da kao fakultet kod sljedeće reakreditacije dobiju bolje ocjene te će poboljšati konkurentnost na tržištu.

Ujedno je istaknula da će kao dekanica imati dva prodekana jer ovaj fakultet s 56 zaposlenih i 1.500 studenata zahtijeva jači upravljački kadar.

Delbianco, kojoj je ovo drugi mandat, kazala je da je Odjel za humanističke znanosti treća po veličini sastavnica Sveučilišta s 49 zaposlenih i 400 studenata, ali u ovom trenutku još nemaju sve uvjete da postanu fakultet, no dobro funkcioniraju i u ovakvom sastavu.

- Sljedeće akademske godine započinje akreditacija svih humanističkih studija za dobivanje dopusnice za daljnji rad, a evaluaciju će obavljati međunarodna komisija. Stoga nas već od rujna očekuje vrlo temeljita priprema da bismo udovoljili kriterijima, ističe Delbianco.

Najavila je da intenzivno rade na pokretanju diplomskog studija latinskog jezika jer sada pulski studeni nakon što završe preddiplomski studij moraju odlaziti na nastavak studija u Zagreb ili Zadar. Također u planu je otvaranje doktorskog studija iz lingvistike koji bi se izvodio zajedno s Odjelom za studij na talijanskom jeziku, u pripremi je specijalistički studij iz nakladništva i kreativnog pisanja a žele pokrenuti i tečajeve iz hrvatskog jezika za strane studente kao pripremu za nastavak studija na našim sveučilištima.

Pročelnik Odjela za glazbu kazao je da već dulje vrijeme imaju dopusnicu za pokretanje dva nova studija - klavirskog i pjevačkog odsjeka, a isto tako je potpisan i ugovor o radu s poznatim pijanistom Eugenom Indjićem. No, kako je objasnio Shehu, problem su financije jer moraju sami snositi troškove pokretanja studija.

Upisne rezultate predstavio je rektor Robert Matijašić kazavši da prema još uvijek nepotpunim podacima pulsko sveučilište u ljetnom roku ima 403 redovita brucoša i 30 izvanrednih studenata na ukupno tisuću mjesta, ali upisi još traju.

- Zasad je popunjeno 50 posto mjesta, a očekujemo da ćemo nakon jesenskog roka imati već konstantan broj od 70 posto popunjenosti. Nažalost već godinama imamo manjak upisanih na izvanrednim studijima, ali zato je gotovo popunjena kvota za redovne studente na studiju poslovne ekonomije, hrvatskog jezika i književnosti te povijesti, istaknuo je Matijašić.

Govoreći o studentskom domu i menzi koji su u izgradnji, kazao je da je dosad izvršeno oko 50 posto radova te da se očekuje da će biti dovršeni u predviđenom roku u prosincu ove godine. Slijedi opremanje tih dviju zgrada, za što je već izrađen projekt te je u pripremi natječaj za javnu nabavu koji će biti objavljen krajem kolovoza.

- Želja nam je da studentski dom i menzu svečano otvorimo 16. travnja 2014., na Dan sveučilišta, kazao je Matijašić koji se krajem rujna pozdravlja od svoje funkcije jer od sljedeće akademske godine na nju stupa novoizabrani rektor Alfio Barbieri. (Napisala i snimila M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter