Daniel Ivin novi predsjednik Savjeta antifašista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savjet antifašista Hrvatske, savjetodavno tijelo Saveza antifašističkih boraca i antifašista, u ponedjeljak je izabralo novog predsjednika, povjesničara Daniela Ivina.

Dosadašnji predsjednik, prof. dr. sc. Branko Caratan, ostaje član Izvršnog odbora savjeta. Drago Pilsel je potvrđen kao potpredsjednik a izabrana je, kao još jedna potpredsjednica, i prof. Nataša Mataušić.

Članovi Savjeta upozoravaju da je galopirajuće siromaštvo u Hrvatskoj i rezultat neobuzdanog liberalizma te da se antifašizam danas mora definirati i kao otpor raznim oblicima imperijalizma.

Ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je da su antifašistički borci ratni veterani, pravi domoljubi i branitelji.

Napomenuo je da postoji čak 1.160 udruga branitelja, a da niti jedna ne okuplja nezaposlene branitelje te da bi se braniteljska populacija trebala ugledati na primjer što su ga, u organizacijskom smislu, dali i ostavili borci NOB-a.

Matić je rekao da ga pogađa to što je država u proteklom dvadesetogodišnjem razdoblju diskriminirala pripadnike NOB-a te je dodao da se zalaže za podizanje spomenika neznanom junaku, kojim bi se komemorirali  svi koji su položili svoje živote  za slobodu Hrvatske tijekom povijesti.

Članovi Savjeta apelirali su na ministra da prenese Vladi potrebu da se promijeni odnos prema antifašizmu i pripadnicima NOB-a. Svoj doprinos raspravi dao je i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, ujedno član savjeta i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, koji je rekao da su branitelji Domovinskoga rata obranili ono što su borci Narodnooslobodilačke vojske ostvarili svojim otporom protiv nacista, fašista, ustaša i četnika. (M. J.)


Podijeli: Facebook Twiter