Dani vokalne glazbe "Brajši u spomen"

Zbor KUD-a 'Matko Brajša Rašan' (D. MEMEDOVIĆ)
Zbor KUD-a 'Matko Brajša Rašan' (D. MEMEDOVIĆ)

Dvanaesti Dani vokalne glazbe "Brajši u spomen" održat će se u subotu, 14. studenog u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja. Sudjelovat će mješoviti pjevački zbor KUD-a "Matko Brajša Rašan", zbor Osnovne glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, Franko Krajcar, mješoviti komorni zbor RKUD-a Proleter iz Sarajeva, Zdravstveno-rekreativni Sportski klub Breza iz Pule te Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora iz Karlovca.

Kako je rekla tajnica "Matka Brajše Rašana" Ira Gužvan Orlić, KUD  program "Brajši u spomen" organizira od rujna 2004. godine, i susret je već prve godine polučio velik uspjeh, koji je potvrdio i na narednim izdanjima. Okuplja zborove iz različitih gradova Hrvatske i europskih zemalja, a svi zborovi imaju na repertoaru po jednu skladbu M. Brajše Rašana te skladbe po vlastitom odabiru.

Irena Vladisavljević, dirigentica zbora, kazala je da je Matko Brajša Rašan zapisivao istarske napjeve te da je cilj očuvati ih, kao i autora, od zaborava.

Ove godine uz domaćine nastupaju i oni najmlađi, zbor pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, Franko Krajcar, mješoviti komorni zbor RKUD-a Proleter iz Sarajeva, Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora iz Karlovca, koje postoji od 1858. godine, a nastupit će i Zdravstveno-rekreativni sportski klub Breza iz Pule čije će članice, pod vodstvom Zdenke Buić, izvesti dramsko-scenski prikaz.

Predsjednica "Brajše" Ana Jergović naglasila je da se prilikom svakog susreta kopiraju note skladbi svih sudionika koje se potom uvežu. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture RH i Grad Pula. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter