Dani Vojvodine: Višejezičnost i multikulturalnost

U Srpskom kulturnom centru otvorena je izložba slika Marjana Karavla
U Srpskom kulturnom centru otvorena je izložba slika Marjana Karavla

Dugogodišnja suradnja AP Vojvodine i Istarske županije i ove se godine obilježava manifestacijom „Dani Vojvodine u Istri“, koja se održava u Puli.

Cilj je razmjena iskustava i predstavljanje kulturnih potencijala, projekata i ustanova/organizacija civilnog društva regija koje obilježavaju višejezičnost i multikulturalnost. Uzajamne posjete i bijenalne manifestacije održavaju se u kontinuitetu od 2001. godine s ciljem unaprjeđenja odnosa dviju regija, pa samim tim i dviju država.

Poezija i slike

U galeriji Srpskog kulturnog centra zanimljivu pjesničku večer održao je Otto Tolnai, a prije toga otvorena je izložba slika Marjana Karavla.

S Tolnaijem je razgovarao Vladimir Kopicl, direktor Zavoda za kulturu Vojvodine. Naglasio je nadahnuti i osebujni Tolnaijev stil te rekao da je poezija složena, ali ujedno i najsažetija stvar.

- Čitajući njegove uratke osjećate i onu metapoetiku koja je prisutna kod Marqueza, to je pjesnik koji ne bježi od velikih tema, kazao je Kopicl, dok je sam autor govorio o raznim osobama i pojavama koje su ga nadahnjivale za pojedine pjesničke uratke.

Ingmar piano duo

Ingmar piano duo (Slobodanka Stević i Aleksandar Gligić) nastupio je četveroručno u galeriji Cvajner predstavljajući program sastavljen od djela suvremenih vojvođanskih skladatelja, poput Ivana Markovića, Saše Kovačevića, Draška Adžića, Aleksandra Simića, Svetozara Nešića i Ivane Vojnović.

Rezultat suradnje Istre i Vojvodine je razmjena umjetnika, umjetničkih programa, kao i gospodarska suradnja. Od početka uspostave suradnje dviju regija, intenzitet razmjene umjetnika značajno raste iz godine u godinu. Ove je godine pedesetak umjetnika, kulturnih djelatnika, predstava, izložbi ili muzičkih događanja gostovalo na „Danima Vojvodine u Istri“.

IKA-Istarska kulturna agencija bila je zadužena za organizaciju i realizaciju manifestacije. (Vanesa BEGIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter