Dani vina i maslinovog ulja u Vodnjanu


Vodnjan je u subotu definitivno bio pravi izbor za sve ljubitelje ponajboljih istarskih vina i maslinovih ulja, ali i za sve zaljubljenike u stare zanate, kulturu i tradiciju koja se mogla osjetiti na svakom dijelu tog pitoresknog gradića. Točno u 11 sati na vodnjanskoj placi i službeno je otvorena 22. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja Istre i Kvarnera i 23. Smotra vina Južne istre koja je i ove godine privukla brojne posjetitelje iz svih dijelova Istre, ali i nemali broj stranih gostiju. Svi su oni znatiželjno zavirivali u vodnjanske galerije, a još više u otvorene konobe i vinske podrume kušajući i degustirajući ponajbolja vina, maslinova ulja i tradicionalne slastice.

Smotru je otvorio vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović koji se ponajviše zahvalio poljoprivrednim proizvođačima koji su svojim trudom, znanjem i kvalitetom doprinijeli da ova dugogodišnja manifestacija dodatno potvrdi status Vodnjana kao grada koji itekako brine o očuvanju naslijeđenih bogatstava te kontinuirano radi na razvoju tradicije i promociji poljoprivrednih kultura.

- Entuzijazam koji smo imali s proizvođačima ulja možda kod vinara nije bio toliko prisutan, no bez obzira na to, mi u Vodnjanu imamo mlade vinare koji su nastavili obiteljsku tradiciju i danas su mnogo postigli. Nadam se da će se u budućnosti puno više ljudi odlučiti baviti i vinarstvom s obzirom da i za to imamo vrlo dobre uvjete -  kazao je Vitasović koji smatra da kad je o maslinovom ulju riječ, Istra kao regija nema premca u svijetu.

- Zasigurno je tome doprinijela i ova smotra na što smo izuzetno ponosni, no i dalje je nužna konstanta edukacija naših poljoprivrednika i maslinara što posebno ističemo i tijekom održavanja smotre. Ne znam može li se kvaliteta ulja u budućnosti poboljšati, jer ovo ulje koje danas imamo je perfektno i teško da može bolje od toga - kazao je Vitasović koji je naglasio da je nužno i dalje raditi na kvantiteti.

Osim što su degustirali vrhunska ulja i vina, posjetitelji su kušali i megafritaju od 700 jaja sa špaletom i pancetom, a na vodnjanskoj placi mogla se razgledati i kupiti bogata ponuda cvijeća, meda i raznih drugih ekoloških proizvoda. Pažnju su plijenile  i "oldtimer vespe" koje su predstavili članovi Vespa kluba Istra. Vodnjan se jučer pretvorio u pravu kušaonicu, a po riječima Bernardine Hlevnjak iz Udruge Agroturist, vodili su se starom i iskušanom formulom koja je pokazala da je upravo kultura okidač prodaje poljoprivrednih proizvoda. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Neven NAZAREVIĆ)

* OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 3. TRAVNJA


Podijeli: Facebook Twiter