Dani ulja i vina u Vodnjanu

Franko Raguž, Bernardina Hlevnjak, Klaudio Vitasović i Morena Smoljan Makragić (Z. STRAHINJA)
Franko Raguž, Bernardina Hlevnjak, Klaudio Vitasović i Morena Smoljan Makragić (Z. STRAHINJA)

Na Danima ulja i vina, manifestaciji koja u subotu u 11 sati počinje u Vodnjanu, bit će dodijeljene medalje i priznanja 23. smotre vina južne Istre i 22. smotre maslinovog ulja Istre i Kvarnera, izvijestili su Bernardina Hlevnjak i Franko Raguž iz udruge Agroturist, glavnog organizatora manifestacije, direktorica vodnjanske Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić i gradonačelnik Klaudio Vitasović.

- Na 22. smotri maslinovog ulja prijavljen je 91 uzorak, a svi su ušli u kategoriju ekstradjevičanskog. Stopostotni rezultat pokazatelj je stanja u maslinarstvu u Istri, a to znači i da su na smotri prisutni ponajbolji maslinari. Trebalo je 22 godine da dođemo do takvih rezultata, ali trud se isplatio. Od 91 uzroka, 58 ih je dobilo zlatnu medalju i nikada ih nije bilo toliko. Da li je to zbog dobre godine, sve boljih tehnologije prerade ili rada naših maslinara, teško je reći, ali sigurno ta sinergija utječe na kvalitetu, rekao je Raguž.

Kada je o vinima riječ rezultati su nešto skromniji. Od 31 uzorka u kategorijama bijelih i crnih suhih vina, desertnih vina - Vin de Rosa i pjenušavih vina, medaljama će biti ovjenčana njih 27, od čega tri zlatnim odličjem. Mada Raguž nije želio otkrivati detaljnije rezultate, napomenuo je da se ove godine natjecalo četiri uzoraka tradicionalnog vodnjanskog Vin de Rosa, od čega je jedno dobilo zlato, a tri srebrne medalje.

- Fantastični rezultati za ulja više nas ne trebaju čuditi. Što se vina tiče rezultati su korektni, ali se može još puno napraviti na podizanju kvalitete. Ali sasvim sigurno na manifestaciji neće nedostajati dobrog vina, poručio je Vitasović.

Kako je Smoljan Makragić najavila, svečano otvorenje Dana ulja i vina počinje pripremom megafritaje od 700 jaja, sa špaletom i pancetom, u 11 sati na Narodnom trgu. Tamo će će se do 17 sati moći degustirati ulja i vina uz bogatu ponudu cvijeća i ekoloških proizvoda, a za to vrijeme bit će otvorene kantine ulja i vina u Vodnjanu.

U 11 sati otvara se izložba "500 koraka Trgovačkom ulicom" o Erminiju Vojvodi, poznatom i međunarodno priznatom kreatoru obuće u Eko Muzeju - Istrian de Dignan i u suradnji sa Zakladom Ars et Labor. U 13 sati u podrumu Teraboto otvara se izložba Nele Radojičić "Moja Istra", a tijekom dana svoja vrata će otvoriti Palača Bettica - Muzej Grada Vodnjana, Galerija Calnova 1787, Atelier Šarić, Regina Rosa, Apoteka, Mali raj i Casa Rosina. Istovremeno će se održavati i izložba starodobnih Vespi u organizaciji vespa klub Istra.

Agroturist, napomenula je Hlevnjak, uvijek daje akcent i na edukaciji poljoprivrednika i proizvođača, pa će i ove godine biti organizirana predavanja, ali i natjecanje u rezidbi maslina u masliniku osnovne škole. Dodjela medalja i priznanja vinarima i uljarima, ali i najboljim u rezidbi ulika, održat će se u 19.30 u Zajednici Talijana. (Z. STRAHINJA)

Natjecanje u rezidbi maslina i degustacija Vin de Rosa

Predavanje "Praktična primjena rezidbe masline na rod" u masliniku OŠ Vodnjana održat će u 14 sati diplomirani inženjeri agronomije Edi Pastrovicchio i Edi Družetić. Nakon toga slijedi natjecanje u rezidbi maslina, u organizaciji Agroturista i Eko Muzeja, na koji su pozvani maslinari da pokažu što znaju, ali i ostali da samo prate natjecanje što također djeluje edukativno.

U 17 sati u Zajednici Talijana počinje predavanje "Dorada i čuvanje djevičanskih maslinovih ulja" dr.sc. Karoline Brkić Bubola, a u 17.45 "Suvremeni trendovi proizvodnje Vin de Rosa" diplomiranih inženjera agronomije Franka Raguža i Mattea Moscarde. Nakon toga slijedi degustacija Vin de Rosa pristiglih na smotru.


Podijeli: Facebook Twiter