Dani tartufa u konobama i restoranima Buzeštine

Mila Nežić i Loredana Krbavčić najavile Dane tartufa (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mila Nežić i Loredana Krbavčić najavile Dane tartufa (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dani tartufa u konobama i restoranima nova su gastro manifestacija Buzeštine kojom u Buzetu, jedinom hrvatskom gradu tartufa, u sezoni ove skupocjene gljive žele promovirati prirodne resurse svoga podneblja kao i gastro ponudu.

- Dani tartufa održat će se od 31. listopada do 1. prosinca, a u njih je uključeno šest obrtnika, odnosno ugostiteljskih objekata. Ujedno je to i promocija drugih obrtnika jer će se kroz manifestaciju promovirati i proizvođači vina, maslinovog ulja, povrća i voća, jaja, brašna i svih drugih domaćih proizvoda koji se proizvode na ovom području.

Meniji će biti po promotivnim cijenama neovisno o tome što tartufi sami po sebi u ovom trenutku postižu visoke cijene jer cilj je promocija gastro ponude buzetskog područja, istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Udruženja obrtnika Buzet Loredana Krbavčić.

Mila Nežić iz Turističke zajednice naglasila je da će ugostitelji nuditi različita jela na bazi tartufa, a cijene menija uključujući predjelo, glavno jelo i desert, kretat će se od 150 kuna pa na više.

- Do sada samo u Buzetu održavali Dane šparoga, a sada smo pokrenuli Dane tartufa s obzirom je Buzet - grad tartufa uvršten među pet finalista u ovogodišnjem izboru nacionalnog pobjednika za Europsku destinaciju izvrsnosti, na temu Turizam i lokalna gastronomija.

Cilj EDEN-a nagrađivanje je i promicanje netradicionalnih turističkih odredišta koja su u svoju turističku ponudu uključila lokalnu, autohtonu gastronomiju čime pridonose cjelokupnom i održivom razvoju destinacije i porastu posjećenosti tijekom cijele godine, a posebice izvan glavne sezone, istaknula je Nežić.

Nežić je najavila da Turistička zajednica u suradnji sa Udruženjem obrtnika planira nastaviti sa tematskim gastro manifestacijama ovisno o sezonskoj ponudi pa se tako namjeravaju organizirati Dani gljiva, Dani divljači, Dani omobola i kobasica, Dani ljekovitog samoniklog bilja.

Dani tartufa počinju ovog vikenda kao uvod u Vikend festival istarskih tartufa, dvodnevni sajam koji će se pod šatorom na parkiralištu u Mašimovoj škuji održati 7. i 8. studenog također s ciljem promoviranja, degustiranja i prodaje tartufa, te drugih kvalitetnih autohtonih proizvoda Buzeštine i Istre. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter