Dani švoja u 16 restorana i konoba


Od ovog petka pa sve do 26. studenog u centrima sjeverozapadne Istre traju Dani švoja, lista, savršene ribe za hladnije dane. Duže od mjesec dana bit će ona glavna nit vodilja gastronomske ponude 16 priznatih restorana i konoba u Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli. Njihovi chefovi pripremat će ribu list na nove i inspirativne načine. Bogati meniji s najmanje četiri slijeda na bazi lista nudit će restorani Bassanesse, Igor, Lux Casino Hotel Mulino, Sergio i Stari Kaštel u Bujama, Buščina, Nono, Melon, Rustica i Zlatna Vala u Umagu, Toni, Villa Vilola i Maruzzella u Zambratiji, Porto Salvore u Savudriji te Nino i San Benedetto u Novigradu.

- Dani švoja već su tradicionalna manifestacija kojom predstavljamo istarsku gurmansku kulturu. Vrsni chefovi naših restorana i konoba i ove godine predstavit će ovu deliciju u različitim jelima spremljenima na tradicionalan, ali i moderan način. Uz uživanje u sjajnoj hrani, bit će to i prilika za sve goste da uživaju u istarskim ljepotama i u jesenskom izdanju. Da Istra ima itekako puno ponuditi i u ovom razdoblju najveći je dokaz posjećenost koja je iz godine u godinu sve veća. Ovakvim manifestacijama sjeverozapadna Istra profilira se kao destinacija za cijelu godinu, a prilika su za isticanje lokalne kulture i običaja, kako u pripremanju švoja, tako i uživanju u svim ostalim blagodatima koje nudimo, kaže Milovan Popović, direktor umaške Turističke zajednice.

Osim zamamnog okusa, riba list, lokalnog naziva švoj, kao i svaka bijela riba bogat je izvor mineralnih soli, vitamina B skupine te nezasićenih masnih kiselina zbog čega je idealna za očuvanje zdravlja živčanog i krvožilnog sustava. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter