Dani švoja: List privlači goste iz Slovenije i Italije

Za vrijeme Dana švoja, list postaje osnovna namirnica (Arhiva)
Za vrijeme Dana švoja, list postaje osnovna namirnica (Arhiva)

Na području sjeverozapadne Istre 20. listopada su započeli Dani švoja koji traju do 30. studenog. Ova je manifestacija postala jedan od simbola tog područja, sudeći po mnogobrojnim pozitivnim komentarima i po gostima koji se svake godine vraćaju radi delicija pripravljenih od ove plemenite ribe.

Posjetitelji mogu čitavih mjesec dana u restoranima i konobama Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle kušati menije na bazi lista, jedne o omiljenih riba Jadranskog mora. Uz to, gosti će imati priliku degustirati vrhunska istarska vina i naravno, maslinova ulja lokalnog područja.

Među 100 najboljih

U sklopu Dana švoja uputili smo se u malo ribarsko mjesto Lovrečicu, u kojem se nalazi restoran Badi. Kvaliteta i profesionalnost uveli su ga u krug 100 najboljih restorana Hrvatske.

- Svake godine smišljamo novi meni, svake godine imam novu inspiraciju. Volim miješati jelovnike jer pratimo sezonu jela i namirnice koje upotrebljavamo, rekao nam je chef restorana Moris Damiani.

Na ovogodišnjem meniju Dana švoja u Badiju zanimljivo je predjelo carpaccio od lista na prahu od maslinova ulja. U njemu se nalazi jedan stari i tradicionalni sastojak u inovativnom obliku, koji ne spada u molekularnu kuhinju, već se pripravlja na prirodnoj bazi. Restoran Badi prati inovativne trendove, ali uvijek ostaje vjeran tradiciji.

- Zadnjih godina imamo mnoštvo noviteta i kreativnih tanjura, međutim to su sve tradicionalne namirnice koje smo već vidjeli, svježe i sezonske, prezentirane na moderniji način, gdje je naravno uključena mašta. Ja sam se uklopio u to. Uključio sam i Morisa, koji to vrhunski odrađuje. To nam uspijeva zbog ljubavi prema poslu, upornosti, radu i trudu. Treba vjerovati u sebe i u ono što radiš, istaknuo je vlasnik restorana Nado Badurina.

Mnogo se ulaže i u edukaciju samih chefova, koji već godinama posjećuju razne sajmove, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, sudjeluju na raznim događajima i natjecanjima te primaju brojna odličja i priznanja.

Pitali smo što je potrebno za dobro sljubljivanje namirnica, dobro pamćenje okusa, iskustvo ili nešto treće.

- Iskustvo je na prvom mjestu. Dugogodišnjim radom, trudom i znojem jednostavno dođeš do nekih okusa i vidiš gdje se i s čim oni mogu spajati. Mi više puta isprobavamo neko jelo jer ono ne mora ispasti iz prve onako kako smo zamislili. Ponekad idealan spoj namirnica znamo dobiti tek iz sedmog, osmog pokušaja, rekao je Damiani.

Inspiracija za kuhare

Za vrijeme trajanja Dana švoja, riba list postaje osnovna namirnica jela te inspirira kuhare u smišljanju novih inovativnih jela. Chefovi tada puštaju mašti na volju, pomičući granice u kulinarstvu.

- Dani švoja su event koji je posebno naznačen u kalendaru gurmana i ljudi su ga veoma dobro prihvatili. To za restoran znači mnogo, dolaze nam ljudi iz cjele Hrvatske, iz Slovenije, Italije i Austrije. Gost koji dođe ciljano na švoje, naruči meni koji nudimo u sklopu manifestacije. Domaći gosti, te gosti iz Austrije i Slovenije uživaju u meniju, u kreativno pripravljenim jelima. Talijani će, primjerice, jednom probati meni, ali će se sljedeći put vratiti tradicionalnoj kuhinji, istaknuo je Badurina. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter