Dani srpske kulture na Bujštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom akademskog slikara Zorana Tokovica iz Trsta otvoreni su proteklog vikenda u Multimedijalnom centru umaškog Puckog otvorenog ucilišta Dani kulture Srba na Bujštini, organizirani drugu godinu za redom. Kako je na otvorenju pred brojnim uzvanicima u ime organizatora istaknuo predsjednik umaškog srpskog kulturnog društva Prosvjeta Stevo Vracar, povod ovog okupljanja jest želja da privuku što više mladih da se bave kulturom te njegovanje i promocija kulturnog stvaralaštva iz bogate baštine srpskog naroda.

Tom su dogadaju prisustvovali generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Zoran Milivojevic, celnik Vijeca srpske nacionalne manjine Istarske županije Radomir Jankovic, gradonacelnik i predsjednik vijeca Grada Umaga Vili Bassanese i Goran Slavujevic, clanovi te manjinske zajednice iz cijele Istre te brojni drugi gradani.



Nakon izložbe u kino dvorani Ucilišta na koncertu Akademskog kulturnog društva Kolo iz Kopra okupilo se više od 300 posjetitelja. Kolo je vrlo poznato i uspješno društvo, osnovani 2007., koje je dosad nastupalo diljem Europe, a bavi se poducavanjem tradicionalnih pjesama i plesova s podrucja Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih država Balkana, te promocijom tog bogatom kulturnog naslijeda.

- Voljeli bismo postati prepoznatljivi kao kulturno društvo na Bujštini, što nas je potaknulo da pokrenemo ovu manifestaciju. Ovih dana predstavljamo samo dio našeg stvaralaštva, poput likovnih radova i narodnih nošnji. Program smo složili s više razlicitih kulturnih sadržaja i veseli nas što su nam došli gosti iz svih krajeva, rekao je Vracar.


Podijeli: Facebook Twiter