Dani šparuga bez šparuga

Većina ugostitelja šparuge kupuje na tržnici (M. MIJOŠEK)
Većina ugostitelja šparuge kupuje na tržnici (M. MIJOŠEK)

"Žao mi je, nemamo šparuga. Nazovite idući tjedan", glasio je odgovor koji je dočekao našeg kolegu kad je pokušao rezervirati obrok s tim samoniklim biljem u jednom od 32 ugostiteljska objekta na području Umaga, Buja, Brtonigle i Novigrada koji sudjeluju u manifestaciji Dani istarskih šparuga.

Nude li dakle ugostitelji prigodne menije i kako se snalaze u nabavci šparuga koje ove godine ne raste onako izdašno kako bi to želio klaster turističkih zajednica Sjeverozapadne Istre, organizatora manifestacije. Dani istarskih šparuga počeli su prije tjedan dana, a traju do 15. svibnja.

- Ako priroda ne da, nema. Ne možemo reći da je sezona počela jer se može dogoditi da zadani meni ponudimo za ručak pa nemamo za večeru, veli nam Tinka Prelac, vlasnica konobe Rino u Momjanu, koja pomalo skuplja šparuge od ponuđača kako bi imala za uskrsne dane. Više od polovice ugostitelja šparuge kupuje "na kapaljku", na tržnici, od poznanika berača ili ih sami beru, a daju ih gostima samo ako pitaju. Nekoliko restorana čak otvoreno kaže da nemaju ili nude druge proizvode.

Gorkasta krem juha jedino je jelo koje u trenutku poziva nije mogla spremiti Neda Marušić, vlasnica konobe Malo selo u Fratriji kod Buja, jer za nju treba četiri kilograma šparuga. Ipak, zatekli smo je u pripremi kruha od šparuga.
 
- Nikad nismo imali lošije vrijeme, ali vjerujem da se naši ugostitelji snalaze i da će Dani šparuga uskoro zaživjeti, rekla je Sanda Bravar Radizlović, direktorica TZ-a Umag. Navodi i da je sasvim prirodno da ugostitelji kažu da nemaju prigodni meni ako u prirodi nema šparuga.

Uskoro se održava i Šparugada u Kaštelu te Zlatna šparuga u Bujama, no neki ugostitelji dvoje hoće li sudjelovati. Naime, vlasnici restorana Pjero u Umagu kažu da trebaju "karijolu šparuga", dok Bruno Vorić, voditelj restorana Aquarius koji je lani osvojio Zlatnu šparugu za sladoled od te biljke, veli da ove godine "teplo vrime čekaju i šparuge i sladoled". (M. DAMJAN)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter