Dani šparoga u 12 restorana i konoba na Buzeštini

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

S ciljem promocije eno-gastro ponude Buzeštine i poštivanja pravila sezonalnosti u gastronomiji, buzetska Turistička zajednica u suradnji s ugostiteljima, Udruženjem obrtnika Buzeta te Gradom organizira Dane šparoga koji su počeli proteklog vikenda i trajat će sve do 15. svibnja, kada je sezona šparoga na vrhuncu.

- Povodom ulaska među pet prošlogodišnjih finalista za Europsku destinaciju izvrsnosti na temu lokalne gastronomije i turizma, odlučili smo zajedno s ugostiteljima kreirati promotivne menije na bazi šparoga, a suradnja se nastavlja i između ugostitelja i lokalnih proizvođača jaja, brašna, vina, maslinovog ulja, tartufa, istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mila Nežić iz buzetskog TZ-a.

U Dane šparoga uključeno je dvanaest ugostiteljskih objekata - restoran hotela Fontana i Stara oštarija, konobe Roko, Most i Old River, Pizzeria Ježić, svi iz Buzeta, konoba Volte iz Kozari, Santa Terra iz Sovinjaka, restoran Toklarija iz Sovinjskog Polja, Ročka konoba, konoba Kolinasi te Humska konoba. Za vrijeme manifestacije moguće je kušati razna jela, od klasičnih fritada sa šparogama, nedeve sa šparogama i pršutom, do filea brancina s kremom od šparoga i palentom na grilu. U buzetskom TZ-u za sve ugostiteljske objekte koji su se uključili u manifestaciju tiskali su letke i menije. Cijene menija se kreću već od 70 kuna po osobi do 160 kuna za jela s tartufima.

Osim Dana šparoga, organizirat će se Dani nedeve i samoniklog bilja, pri čemu će se i dalje poštivati pravila sezonalnosti u gastronomiji. Do sada su na buzetskom području održani Dani tartufa i Dani divljači. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter