Dani slovenske kulture: Izložba Martina Bizjaka

Martin Bizjak i Tina Širec Džodan (M. GAVRAN)
Martin Bizjak i Tina Širec Džodan (M. GAVRAN)

Predstavljanjem likovne monografije posvećene slovenskom slikaru iz Pule Martinu Bizjaku, a zatim i otvorenjem njegove izložbe "Figuralika osobnog imaginarija" u Multimedijalnom centru Pučkog otvorenog učilišta započeli su sinoć u Umagu Dani slovenske kulture u Istri.

O monografiji pulskog slikara, koju su u Puli 2008. izdali Slovensko kulturno društvo Istra i Arsenaldesign, govorila je povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan, a zatim i sam umjetnik, uz projekciju reprodukcija svojih djela na platnu. Posebnost ovog nakladničkog projekta jest da svaki primjerak ima svoj broj, ali i jedinstveni rad umjetnika na naslovnici, tako da je svaki primjerak unikat. Širec Džodan je navela da se radi o vrlo plodnom autoru, a izložena djela, slikana u tehnici tempere, nastala su tijekom ove i prošle godine.

"Odabrana djela za ovu priliku obuhvaćaju širok raspon tematike i motivike: figuru Krista, mitološka bića, pastire i scenske artiste, ženske i muške figure. Sve figure djeluju poput sastavnog dijela neke veće scenografije ili možda skice za kakav veliki kazališni spektakl. Živahnim koloritom i koprenastom maglicom u boji slike Martina Bizjaka uvode nas u svijet njegovog beskonačnog imaginarija, koji nam je arhetipski blizak", riječi su Tine Širec Džodan.

U ime glavnog organizatora umaškog dijela programa prisutne je pozdravila dopredsjednica Slovenskog kulturnog društva Ajda iz Umaga Danica Bojković. Među uzvanicima su bili i ministrica slovenske vlade iz Ureda za Slovence u pograničnom području i iseljeništvu Tina Komel, tajnik tog Ureda Rudi Merljak i predstojnik ministričinog kabineta Sandi Bonaca, dok su u ime Grada Umaga dobrodošlicu izrazili dogradonačelnik Niko Čančarević i zamjenik pročelnika za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc. Pored njih Gradsku knjižnicu ispunili su brojni Umažani i članovi istarskih slovenskih kulturnih društava.
 
U glazbenom dijelu nastupila je vokalna skupina Ajda koju čini 12 amaterskih pjevačica s nizom starih slovenskih narodnih pjesama. Izložba "Figuralika osobnog imaginarija" Martina Bizjaka u Umagu je otvorena do utorka 22. listopada. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter