Dani Sarajeva u Istri: Od ćevapa do tufahija

Predstavnici Obrtničke komore i Istarske županije na predstavljanju gastro-manifestacije (B. P.)
Predstavnici Obrtničke komore i Istarske županije na predstavljanju gastro-manifestacije (B. P.)

Danas je u prostorijama komunalne palače predstavljena manifestacija pod nazivom Dani Sarajeva u Istri koju je osmislila Obrtnička komora Istarske županije u suradnji s Obrtničkom komorom Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj ove manifestacije jest, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska, unaprjeđenje suradnje te prezentacija gastronomske kulture i tradicije dviju regija i država.

- Nakon što su održani Dani Istre u Sarajevu u prvom mjesecu došlo je vrijeme za uzvratni susret u Puli, kazao je Paliska te dodao da će osim kuhara i slastičara iz hotela Europa u Pulu doći i narodni glazbenici te ministar razvoja poduzetništva i obrta Sanjin Halimović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Sahrudin Sarajčić i načelnik Općine Stari Grad-Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić.

Predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Istarske županije Dušan Černjul rekao je da će se manifestacija održati u restoranu Vela Nera u Šišanu, a započinje sutra, i to degustacijom vina i večerom.

U subotu će se od 11 do 13 sati održati radionice pripreme autohtone kuhinje i bosanske kave dok ručak počinje u 13 sati. Radionice se nastavljaju i u nedjelju i ponedjeljak kao i ručkovi u 13 i večere s početkom u 19 sati. Nudit će se, rekao je Černjul, dva prigodna menija od četiri slijeda s autohtonim jelima poput višegradske ili begove čorbe, hadžijskog ćevapa, šiš-ćevapa, sarme, bureka, punjene paprike i slastica poput tufahija, hurmašica, baklava. Prigodni meniji koštaju 120 kuna, a za dolazak na ručak i večeru poželjno se najaviti.

Dodajmo da cijeloj manifestaciji potporu daju Grad Pula i Istarska županija. Kako je naveo Duško Kišberi, pročelnik Kabineta župana Istarske županije, kroz ovakve manifestacije najbolje se konkretiziraju i gospodarske aktivnosti. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter