Dani podmornicarstva u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana podmornicarstva, koji se u petak i subotu održavaju u pulskom Domu hrvatskih branitelja, u poliklinici OXY održana je najavna konferencija za novinare na kojoj su celnici udruge Podmornicar Martin Matoševic, Rade Vadunec, Dragiša Nikolic i Ivan Franinovic prezentirali bogat program koji ce javnost moci pogledati besplatno.

- Niz je povijesnih cinjenica koje do sada nisu dovoljno valorizirane pa cemo na Danima podmornicarstva izložiti velik broj eksponata od prvih dana podmornicarstva na istocnoj obali Jadrana, pogotovo podrucja Istre i Primorja. U nekadašnjem Arsenalu današnjeg Uljanika, gdje su se podmornice gradile sve do 1970. godine, izgradena je druga podmornica u Europi, u Rijeci je pak izgradena prva istraživacka podmornica u svijetu, patentiran prvi torpedo i žiroskop, iznio je neke od zanimljivosti dopredsjednik udruge Rade Vadunec.

Predsjednik udruge Podmornicar Martin Matoševic, pak, najavio je u petak u 17 sati otvaranje izložbe "Podmornicarstvo na istocnoj obali Jadrana" u kojoj ce biti izloženi eksponati iz austro-ugarskog, talijansko-njemackog te jugoslavenskog podmornicarstva na ovim prostorima te u 19 sati promociju podmornicarske monografije u kojoj je na 440 stranica knjige s 500-tinjak povijesnih slika prikazano podmornicarstvo od 1928. do 2006. godine. Monografija ce se naci i u prodaji, a cijena ce joj biti 250 kuna.

Izmedu ova dva dogadanja u petak ce biti prikazan film o razvoju torpeda i torpedna lansirna stanica profesora Miljenka Smokvice te ce se održati izlaganje o suradnji s Jacquesom Piccardom u istraživanju morskih dubina prof. dr.sc. Bruna Calica. Moci ce se cuti i zanimljivosti na temu ronilackog turizma prof. dr. sc. Nadana Petrija.

Subota je, pak, rezervirana za redovnu i izbornu skupštinu udruge gdje ce se, prema najavama, birati novo vodstvo. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter