Dani performansa u Varaždinu gostovali u Puli

"History Will Teach Us Nothing" Ivana Meseka
"History Will Teach Us Nothing" Ivana Meseka

Dani performansa u Varaždinu ove su godine održani po 13. put, a predstavnici umjetnika te manifestacije sinoć su gostovali u Puli u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Galerijskog centra Varaždin i Art zone Kandler. Ovogodišnji Dani performansa imaju simboličan naziva "Obnova", a kustos manifestacije je Branko Franceschi.

Pulsko predstavljanje varaždinskih Dana performansa počelo je u MSUI-ju gdje je ovogodišnji gost manifestacije Timo Soppela, direktor interdisciplinarne udruge umjetnika MUU iz Helsinkija, predstavio tamošnji festival performansa koji se odvija već dugi niz godina.

Soppela je predstavio program "Performance Voyage" u kojem se putem javnog natječaja poziva umjetnike da prijave svoje performanse za snimanje kamerom. Malobrojna publika u MSUI-ju je potom mogla pogledati Soppelin izbor videouradaka umjetnika sa svih strana svijeta.

Na performanse koji su se održavali u okolici pulske katedrale zbog tehničkih je problema trebalo čekati više od pola sata, a prvi je nastupao Ivan Mesek s performansom "History Will Teach Us Nothing".

On je u parku pored katedrale, odjeven u uniformu sadio cvijeće uz glazbu u kojoj su se miješale "Internacionala" i "Ustaj bane". Zbunjen vojnik koji više ne razumije kojoj se ideologiji prikloniti, nakon što posadi cvijet odmah ga pogazi i kreće saditi novi.

Mesekov performans je poslužio kao komentar povijesnoj nedosljednosti po kojoj se prošli rezultati gaze zbog budućih presvijetlih ciljeva.

Na Trgu sv. Tome iza zvonika performans naziva "XFG-9H" izveo je Spartak Dulić. Umjetnik na scenu stupa u pratnji dva bolničara. Odjeven je u crno radno odijelo i uranja u kadu punu bijele boje.

Nakon ritualnog "pranja" Dulić ustaje i približava se crnom platnu na kojeg se naslanja i ostavlja tragove. Pri kraju perfomansa ostaje ležati na podu dok ga bolničari ne zamotaju u ceradu i ambulantnim kolima odvedu. Za umjetnikom -"luđakom" tako ostaje samo trag njegove ludosti zauvijek ovjekovječene na platnu. (B. VINCEK; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter