Dani otvorenih vrata: Najagroturizam Botra Marija

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

Agroturizam Botra Marija u supetarskom zaselku Gljuščići proglašen je najagroturizmom upravo završenih ovogodišnjih, inače šestih, Dana otvorenih vrata agroturizama Istre. Na prigodnoj svečanosti u Gljuščićima domaćinima Botre Marije Mariju Bratuliću i njegovoj obitelji plaketu najagroturizma uručio je Igor Merlić, direktor AZRRI-ja, inače organizatora ove manifestacije kojoj je cilj i u turističkoj posezoni afirmirati i promovirati turizam i ugostiteljstvo u istarskoj unutrašnjosti i istarsku autohtonu kuhinju.

Tijekom četiri vikenda u studenom, u po jednom subotnjem i dva nedjeljna termina, Dane otvorenih vrata agroturizama Istre pohodilo je oko 4.000 gostiju. U manifestaciju su bili uključeni agroturizmi Dol u Gologoričkom Dolu, Dušani u selu Dušani kraj Zarečja, Ferlin u selu Gržini, Klaj u Fiorinima kraj Brtonigle, Matošević u Kloštru, Montižel u Završju, Ograde u Katunu Lindarskom, Ondina u Bričancima kraj Savičente, Pineta u Sv. Martinu kraj Nedešćine, Sia u Guranu kraj Vodnjana, Stara štala u Borutu, Špinovci u Rakotulama, Štefanić u Kaldiru i pobjednički agroturizam Botra Marija iz Sv. Petra u Šumi, koji je titulu najagroturizma osvojio dobivši najviše "lajkova" posjetitelja, čak 324, na internetskoj aplikaciji za rezervaciju.

Botra Marija nudila je gostima ovogodišnjih Dana otvorenih vrata za predjelo pavlinsku salatu s kobasicama i sirom, za glavno jelo "Pavlinsku južinu" odnosno pečeno meso po pavlinski s krumpirom, te za desert "kolač od gospodarice".

Svih 14 agroturizama zajedno potrošili su odnosno poslužili svojim gostima tijekom Dana otvorenih vrata ukupno 612 litara maneštre, 194 litre juhe, 493 štruce domaćeg kruha, 585 kilograma domaće tjestenine (fuži, pljukanci, njoki), 457 kg mesa, 308 kg kobasica, žlomprta i pancete, 10 kg kostiju od pršuta, 152 kg krumpira, 223 kg kupusa, 20 kg palente, 20 kg sira, i 361 kg domaćih kolača. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter